ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αντιπλημμυρικά έργα κατασκευής
Εργασίες κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε κοίτη ρέματος με εργαζόμενους στο πεδίο.

Υπ. Υποδομών: Ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι δικές του υπηρεσίες έχει αρμοδιότητα για τη μελέτη και την κατασκευή αυτών των έργων, ενώ ο καθαρισμός τους ανήκει στην Περιφέρεια.

Διευκρινίσεις για την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τόσο σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό τους όσο και την κατασκευή τους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με τον ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Διευκρινίζεται ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

Στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται και διευκρινίζονται στο υπ. αριθ. Α5519/22-11-2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Αρμοδιότητες φορέων σε έργα και μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις Δήμων και Περιφερειών».

Στο νησί της Ρόδου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν εκτελεί κανένα οδικό έργο, ούτε έργο με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυτή την περίοδο και ούτε υπάρχει κάποιο έργο που να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο εθνικού επιπέδου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Ο άξονας Χαλάστρα-Εύζωνοι μεταμορφώνει τη Βόρεια Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος επισκέφθηκε τα εργοτάξια του άξονα Χαλάστρα–Εύζωνοι, τονίζοντας τη σημασία του για τη διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Βόρεια Μακεδονία και Ευρώπη και την αναβάθμιση των μετακινήσεων και μεταφορών.
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται ανάδοχος για προαστιακό και σύνδεση 6ου προβλήτα

Το 2026 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα, με εκκίνηση έργων και ολοκλήρωση σε 36 μήνες, όπως δήλωσε ο αν. υπουργός Υποδομών Γ. Κώτσηρας.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Η Ελλάδα βασικός κόμβος για τα νέα δίκτυα συνδεσιμότητας

Ο Χρίστος Δήμας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε στο Economist Thessaloniki Summit τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και logistics, καθώς και τη σημασία των ελληνικών λιμανιών για τη συνδεσιμότητα στην περιοχή.
Ηλεκτρικά λεωφορεία Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 175 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία μέχρι το 2026

Στο επίκεντρο συσκέψεων στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν η δρομολόγηση 50 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ΟΑΣΘ, η ενίσχυση του στόλου μέσω ΕΣΠΑ και Κλιματικού Ταμείου και η πρόσληψη 171 νέων οδηγών, καθώς και ψηφιακά και καινοτόμα έργα.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ε65 και σύγχρονες υποδομές οδηγούν την ανάπτυξη στα Γρεβενά

Ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε Γρεβενά και ανέδειξε την αναβάθμιση σχολείων και τις προοπτικές του Ε65. Ενημερώθηκε για τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και ΑμεΑ υποδομών στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο.