Αποκλιμακώνονται σιγά σιγά οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,6% έναντι αύξησης 1,5% τον Οκτώβριο, ενώ σε σειρά βασικών προϊόντων καταγράφηκαν μειώσεις. Την ίδια στιγμή στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Εντυπωσιακή ήταν η μείωση στις οι τιμές των ζυμαρικών που έπεσαν κατά 10,1%, των γαλακτοκομικών και αυγών κατά 3,4%, των πουλερικών κατά 1,9% και των νωπών φρούτων κατά 1,7%.
Στα προϊόντα που υπάρχουν αυξήσεις, αυτές ήταν κατά κανόνα χαμηλότερες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ελαιόλαδου: η τιμή του ήταν αυξημένη 6,4% έναντι 18,1% τον Οκτώβριο. Αύξηση 4,3% σημειώθηκε στις τιμές των λαχανικών και 4,1% στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα φτάνει το 33%, και στην Ελλάδα το 32,2%, αυτός είναι προφανώς ο λόγος που οι καταναλωτές παραπονούνται συνεχώς για τις υψηλές τιμές, καθώς η διαφορά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν είναι πάρα πολύ μεγάλη, συγκριτικά βέβαια με τις αντίστοιχες αυξήσεις που έχουν γίνει στους μισθούς.

Όπως υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, διατηρούνται τα μέτρα ελέγχου των τιμών μέχρι το τέλος Απριλίου του 2025. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 0,6%, πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 2,9%. Την ίδια στιγμή, τόνισε ο υπουργός, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά, με καινούργια μάλιστα ψηφιακά εργαλεία, ενώ ολοκληρώνεται και ο έλεγχος της ΔΙΜΕΑ σε 26 μεγάλες εταιρείες - ανάμεσά τους είναι όλες οι πολυεθνικές - και σε πάνω από 2.500 κωδικούς.
Η αυξημένη παραγωγή στο ελαιόλαδο θα ρίξει τις τιμές
Η αυξημένη παραγωγή στο ελαιόλαδο που αναμένεται φέτος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνολικά θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω μείωση των τιμών στο μέλλον. Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο έχει μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα.
Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης κατά 7% το 2024/2025, μετά από πτώση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.
Η αυξημένη παραγωγή αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές παραγωγού και κατ' επέκταση τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία τον Νοέμβριο, η μέση τιμή φτάνει τα 7,17 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Τυνησία αγγίζει τα 7,57 ευρώ και στην Ιταλία τα 9,13 ευρώ. Στην Ελλάδα, η τιμή είναι χαμηλότερη, στα 6,70 ευρώ.
Πάνω 42,9% η ελληνική παραγωγή
Η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 42,9% (250.000 τόνους). Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ θα έχει η Ισπανία κατά 51% (1,2 εκατ. τόνους). Σημαντική αύξηση θα έχει και η πορτογαλική παραγωγή κατά 21% (190.000 τόνους). Αντίθετα μειωμένη προβλέπεται να είναι η ιταλική παραγωγή κατά -32% (224.000 τόνους).
Σημαντικές είναι αυξήσεις στην παραγωγή ελαιολάδου φέτος και στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες. Μεγάλη αύξηση της παραγωγή προβλέπεται να έχει το τουρκικό ελαιόλαδο που η Κομισιόν εκτιμά ότι θα φτάσει στο 104% (450.000 τόνους, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρσι). Κατά 55% αύξηση στην παραγωγή της Τυνησίας στους 340.000 τόνους, ενώ πεσμένη κατά 15% θα είναι η παραγωγή του Μαρόκου στους 106.000 τόνους.