ΓΔ: 1604.29 0.21% Τζίρος: 115.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40 DATA
EFKA

Πόσο αυξάνονται το 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών

Με βάση τον πληθωρισμό του 2024, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,7% - 3%, θα υπολογιστούν οι αυξήσεις των εισφορών. Από το 2026 θα τεθεί σε ισχύ η αναπροσαρμογή με βάση τον Δείκτη Μισθών.

Ο μέσος πληθωρισμός του 2024, που αναμένεται να ανακοινωθεί οριστικά στα μέσα Ιανουαρίου, θα προσδιορίσει και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών. Η συγκεκριμένη αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη από το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο δείκτης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που θα αποτελούσε τη βάση για τον καθορισμό των εν λόγω εισφορών, δεν ήταν έγκαιρα έτοιμος.

Έτσι, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή που όριζε ότι ειδικά για φέτος θα γίνει η συγκεκριμένη τροποποίηση στον τρόπο προσδιορισμού των αυξήσεων στις εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση, το 2024, θα ανέλθει στο 2,7%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί σε 3%.

Άρα, ανάλογη αναμένεται να είναι και η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 800.000 οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που εργάζονται στην χώρα.

Ο Δείκτης Μισθών αναμένεται, έτσι, να τεθεί και τυπικά σε ισχύ με ένα χρόνο καθυστέρηση, δηλαδή θα καθορίσει το 2026, τις οποίες αυξήσεις στις εισφορές θα προκύψουν τότε. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2025, αφού προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών το ακριβές ύψος του πληθωρισμού για το 2024, το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει τον νέο πίνακα ασφαλιστικών εισφορών για κάθε κατηγορία ασφαλισμένου.

Θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις τόσο σε κύρια, όσο και σε επικουρική ασφάλιση και θα επεξηγεί τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές για εισφορές που αφορούν συνταξιοδοτική κάλυψη, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές και στην ειδική κατηγορία ασφάλισης, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που εισέρχονται για πρώτη φορά στο χώρο, ή δεν έχουν περισσότερα από πέντε έτη ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%, επιλέγουν κάθε χρόνο, την 1η ασφαλιστική κατηγορία για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, από τις έξι που υπάρχουν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές κινούνται στα επίπεδα των 238 ευρώ το μήνα. Με την αύξηση που αναμένεται να δοθεί, θα αυξηθούν περίπου 7-9 ευρώ σε μηνιαία βάση, σε αυτή την κατηγορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο θα διεκδικήσει πάλι η ΑΔΕΔΥ

Αίτημα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης θα υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ. Υποστηρίζει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης επιτρέπει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήματα κινδύνου για συντάξεις και όρια ηλικίας από Ελεγκτικό Συνέδριο

Απειλητικές για το ασφαλιστικό σύστημα οι δημογραφικές εξελίξεις. Προβλέπεται ότι θα έχουμε σχεδόν 3 εκατομμύρια συνταξιούχους το 2050 με μόλις 4 εκατ. ασφαλισμένους. Αποκλείει προς το παρόν η κυβέρνηση την αύξηση ορίων ηλικίας.
EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ανεβαίνει το πλαφόν αμοιβών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Εξαιρείται η σύνταξη από τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποδοχών με νομοθετική ρύθμιση. Θεαματική αύξηση των συνταξιούχων που εργάζονται νόμιμα, έφθασαν τους 200.000. Υψηλά έσοδα για τον ΕΦΚΑ.