ΓΔ: 1604.29 0.21% Τζίρος: 115.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40 DATA
Φώτο: Pixabay

Πώς μοιράζεται η μείωση εισφορών σε εργαζόμενους και εργοδότες

Μειώνονται στο 6,1% οι εισφορές που θα καταβάλλονται από 1.1.2025 για υγειονομική περίθαλψη από εργοδότες και εργαζόμενους. Αυξάνονται έως 7 ευρώ οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που δόθηκε στην δημοσιότητα παραμονές Χριστουγέννων, επεξηγεί τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, να πραγματοποιήσει στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η περικοπή των εισφορών αφορά την ασθένεια σε είδος. Έτσι, το νέο ποσοστό (6,10%) επί των πάσης φύσεως αποδοχών, κατανέμεται ως εξής: Ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 3,80% τον εργοδότη. Ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

Αθροιστικά, η εισφορά του ασφαλισμένου για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι στο 2,05%, ενώ στο 4,05% ανέρχονται οι αντίστοιχες εισφορές από τον εργοδότη.

Σε ό,τι αφορά τα οικοδομοτεχνικά έργα, οι αντίστοιχες εισφορές υποχωρούν στο 8,362%, από 1.1.2025 και μετά. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε 6,4% για εισφορές ασθένειας σε είδος, από τις οποίες 1,65% θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 4,75%, τον εργοδότη. Επίσης, στο 1,962% ορίζονται οι εισφορές για ασθένεια σε χρήμα.

Από αυτές, 0,4% θα  ανέρχεται η εισφορά του εργαζόμενου και 1,562% η εισφορά του εργοδότη. Έτσι, αθροιστικά, ο εργαζόμενος (ασφαλισμένος) σε οικοδομοτεχνικά έργα, θα καταβάλλει 2,05% ως εισφορά κάθε μήνα για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 6,312% θα είναι η εισφορά του εργοδότη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επέρχεται μια απώλεια εσόδων στα επίπεδα των 440 εκατ. ευρώ που θα επιβαρύνει κατά βάση τον ΕΦΚΑ.

Οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους, για ποσά μισθών από 830 έως 2.000 ευρώ, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, κυμαίνονται από 3,24 έως 7 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το όφελος θα κυμανθεί το 2025, από 4,15 έως 10 ευρώ σε μηνιαία βάση, για κάθε έναν εργαζόμενο που λαμβάνει τις ανωτέρω αποδοχές.

Η συγκεκριμένη μείωση προστίθεται στις μειώσεις κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2020 και μετά. Έτσι, την πενταετία 2020 – 2025, η υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει τις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτιμάται ότι αυτή η μείωση έχει συνδράμει αφενός στο να υπάρξουν έμμεσες αυξήσεις στο τελικό ποσό που λαμβάνουν ως μισθό, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το αντίστοιχο διάστημα. Αφετέρου, η συγκεκριμένη μείωση, βοήθησε ώστε οι επιχειρήσεις να περιορίσουν τη λειτουργική δαπάνη τους, μειώνοντας το μη μισθολογικό τους κόστος.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο στηρίχθηκε η απασχόληση και περιορίστηκε η ανεργία στη χώρα, συνδυαστικά με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» χρεών άνω των 30 δισ. στον ΕΦΚΑ που είναι απίθανο να πληρωθούν

Οι ανείσπρακτες οφειλές διογκώθηκαν στα 48 δισ. ευρώ και «φουσκώνουν» συνεχώς με τόκους και πρόστιμα. Τα 16 δισ. θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν, ενώ άλλα 15 δισ. είναι πολύ πιθανό να γίνουν... φέσια.
EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά: «Bόμβα» 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Στο τέλος τους φτάνουν οι δικαστικές διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ο ΕΦΚΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλου ύψους υποχρεώσεις, τις οποίες σχεδιάζει να πληρώσει τμηματικά.
EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ανεβαίνει το πλαφόν αμοιβών για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Εξαιρείται η σύνταξη από τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποδοχών με νομοθετική ρύθμιση. Θεαματική αύξηση των συνταξιούχων που εργάζονται νόμιμα, έφθασαν τους 200.000. Υψηλά έσοδα για τον ΕΦΚΑ.
EFKA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσι» 10 δισ. στον ΕΦΚΑ: Αδύνατο να εισπραχθεί το 20% των οφειλών

Ο ΕΦΚΑ διαχωρίζει για πρώτη φορά τα χρέη που είναι αδύνατο να εισπραχθούν, όπως κάνει ήδη και η Εφορία. Οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του έτους.