ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Δεν συμμετείχαν στο καρτέλ οι ηλεκτρολόγοι της Αττικής

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο ΣΕΗΕΑ θέσπισε διατάξεις για εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου ηλεκτρολογικών εργασιών, ωστόσο δεν προκύπτει οτι καθόρισε ενιαία τιμή θεώρησης ΥΔΕ

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την ομόφωνη απόφασή της, έκρινε ότι ο ΣΕΗΕΑ θέσπισε διατάξεις του Καταστατικού του που προέβλεπαν την εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου ηλεκτρολογικών εργασιών, κατά παράβαση του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 703/1977 – N. 3959/2011.

Έκρινε, περαιτέρω, ότι δεν προκύπτει ότι ο ΣΕΗΕΑ καθόρισε ενιαία τιμή θεώρησης ΥΔΕ, ούτε κατάρτισε τιμοκατάλογο λοιπών ηλεκτρολογικών εργασιών, αλλά προκύπτει, αντιθέτως, η εναντίωση του ΣΕΗΕΑ στις πρακτικές καθορισμού ενιαίων τιμών που προτείνονταν ή ακολουθούνταν από άλλους Συνδέσμους ηλεκτρολόγων.

Ο εν λόγω Σύνδεσμος δεν υπήχθη στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, που κινήθηκε επί της ίδιας αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, επί της οποίας έχει ήδη εκδοθεί και δημοσιευθεί η 670/2018 απόφαση της Επιτροπής.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η επίμαχη καταστατική πρόβλεψη υιοθετήθηκε κάποια χρόνια πριν τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και ότι ο ΣΕΗΕΑ ρητά διαχώρισε τη στάση του από την παραβατική δραστηριότητα και με δική του πρωτοβουλία τροποποίησε το καταστατικό με απαλοιφή των παραβατικών ρητρών, η Επιτροπή αποφάσισε να διαπιστώσει την παράβαση και να απευθύνει σύσταση στο ΣΕΗΕΑ και απειλή προστίμου αν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιωθεί η επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης, καθώς και, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει ο Σύνδεσμος τα μέλη του για την απαλοιφή των παραβατικών διατάξεων και για την υποχρέωσή του να μην εμπλακεί σε άμεσο ή έμμεσο καθορισμό τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισήγηση στην Επ. Αντ. για πρόστιμο στον ΣΕΒΤ για παρεμπόδιση ελέγχου

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση υπήρξε πιθανή παρεμπόδιση της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Kostas Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Θέλουμε αποτελέσματα στους ελέγχους για τις τιμές προϊόντων

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης «η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει και αυτή να κάνει ελέγχους. Θέλουμε αποτελέσματα, δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής».
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις τιμές των προϊόντων ζητεί ο Ι. Λιανός

Υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη, που στο πλαίσιο της δράσης της έναντι τις ακρίβειας, ξεκίνησε συστηματικές συγκριτικές έρευνες τιμών Ελλάδας και χωρών Ε.Ε. για βασικά προϊόντα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προεδρείο του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνισμού η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επισημαίνεται ότι η είναι η πρώτη φορά που η ΕA επελέγη σε Προεδρείο ομάδας εργασίας του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνισμού, γεγονός που είναι ιδιαίτερα τιμητικό και το οποίο σηματοδοτεί την αναγνώριση της σε διεθνές επίπεδο.