ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πέφτει η ζήτηση ρεύματος, φόβοι για απλήρωτους λογαριασμούς

Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων οδηγεί σε μείωση της ζήτησης ισχύος, ενώ ο μεγάλος φόβος των εταιρειών είναι η επανεμφάνιση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών.

Τάσεις ισχυρής μείωσης των καταναλώσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο καταγράφουν οι πρώτες ενδείξεις εταιρειών και διαχειριστών του ενεργειακού συστήματος της χώρας λόγω της απότομης διακοπής λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων την τελευταία εβδομάδα.

Σε μια συγκυρία όπου καθημερινά ανακοινώνονται έκτακτα μέτρα για την συγκράτηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και ενώ από σήμερα διακόπτεται η λειτουργία δεκάδων ακόμη κατηγοριών καταστημάτων και επιχειρήσεων, τα ενεργειακά φορτία μειώνονται συνεχώς.

Εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα κάθε είδους μαζί με το σύνολο του λιανικού εμπορίου που «σφραγίζει» από σήμερα ο κορονοιός, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος και φυσικού αερίου που αντισταθμίζουν την αύξηση της ζήτησης από τα νοικοκυριά.

Έτσι, παρ' ότι οι παραινέσεις της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι πολίτες να κλείνονται στα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει την οικιακή ζήτηση, εντούτοις το τελικό ισοζύγιο δείχνει μείωση, καθώς η μέση τάση, δηλαδή οι επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, καταναλώνουν πλέον πολύ μικρότερες από τις συνήθεις ενεργειακές ποσότητες.

Σε αυτό έχουν συμβάλλουν καθοριστικά και τα μέτρα τηλεργασίας που έχουν εφαρμόσει για το προσωπικό τους πολλές βιομηχανίες, οι οποίες δουλεύουν πλέον με βάρδιες, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση, καθώς η υψηλή τάση είναι αυτή που απορροφά και τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Φοβούνται απλήρωτους λογαριασμούς

Σε αυτή την εντελώς νέα κατάσταση, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες προμήθειας τόσο στο ρεύμα, όσο και στο φυσικό αέριο, είναι τι θα συμβεί σε επίπεδο ρευστότητας, δηλαδή μην τυχόν αρχίσουν να εμφανίζονται κρούσματα αθέτησης πληρωμής των λογαριασμών από τους πελάτες τους.

Ένας φόβος που εστιάζει στις χρηματοροές όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου να κλείνουν, αλλά και από εκείνες που συνεχίζουν να λειτουργούν με πολύ μειωμένο τζίρο, όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία με άδεια λειτουργίας για όλο το χρόνο, τα οποία και παραμένουν ανοικτά, αλλά με ελάχιστους πελάτες.

Στα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τα οποία έχουν κλείσει, όσο και στα ξενοδοχεία με άδεια 12 μήνες το χρόνο που υπολειτουργούν, πόνταραν πολύ οι ενεργειακοί πάροχοι για την από εδώ και πέρα αύξηση των εσόδων τους, ειδικά τώρα που ξεκινά η τουριστική σεζόν. Ένα μέρος από αυτά τα έσοδα θα πρέπει να θεωρείται χαμένο για την αγορά ενέργειας.

Έτερο ζήτημα που σύντομα μπορεί να κάνει την εμφάνισή του, αφορά στις πολλές χρεώσεις που βαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, όπως αυτές έναντι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ή τα δημοτικά τέλη (ΤΑΠ), για τις οποίες οι προμηθευτές ρεύματος λειτουργούν ως εισπράκτορες. Τις εισπράττουν δηλαδή μέσω των λογαριασμών των πελατών τους και εν συνεχεία τις αποδίδουν στους διαχειριστές, στους ΟΤΑ κ.ο.κ.

Είναι προφανές ότι αν οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά αρχίσουν να μην πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, αυτόματα θα δημιουργηθεί ένα νέο ντόμινο χρεών, όχι μόνο προς τους προμηθευτές, αλλά και προς τους διαχειριστές του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

Σε αυτή την φάση βρίσκεται η ενεργειακή αγορά που αγωνιά για την επόμενη ημέρα και για την ρευστότητα η οποία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα το επόμενο διάστημα, με βασικό ερώτημα την έκταση στην οποία αυτό θα συμβεί. Η ρευστότητα του ενεργειακού κλάδου είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και για την ίδια την οικονομία. Άνθρωποι του χώρου θυμίζουν τι συνέβαινε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπου ο ένας κρίκος του συστήματος δεν πλήρωνε τους άλλους ή το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα επικίνδυνο ντόμινο χρεών και ελλειμμάτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που την ταλαιπώρησε επί μακρόν.

Στο ερώτημα πάντως κατά πόσο έχουν εμφανιστεί τέτοιες τάσεις από νοικοκυριά, καταστήματα και επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου προς τους προμηθευτές τους, η απάντηση προς το παρόν είναι αρνητική. Όσο ωστόσο ο κορονοϊός θα μπαίνει όλο και βαθύτερα στην καθημερινότητά μας, τα φαινόμενα αυτά αναπόφευκτα θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας από το υψηλό κόστος ενέργειας

Κατά 46% ακριβότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. η ενέργεια που καταναλώνει η ελληνική βιομηχανία, κυρίως εξαιτίας των υψηλών του ρεύματος. Προτάσεις πολιτικής σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τρ. Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα σε τρεις κινήσεις: Διασυνδέσεις, ΑΠΕ και target model

Η σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο φέρνει μικρότερες χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας και επιταχύνει την ένταξη έργων ΑΠΕ στο σύστημα. Η εφαρμογή του target model αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.