ΓΔ: 1615.02 0.67% Τζίρος: 100.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 DATA
chevron
Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Chevron στον κόλπο της Ταϊλάνδης. Πηγή: Shutterstock.

Τι κρύβει η επιστροφή της Chevron για έρευνες φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο αμερικανικός κολοσσός ανανεώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, την ώρα που ο Τραμπ αλλάζει το τοπίο στην ενέργεια. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της για τις γεωτρήσεις.

Νέα ώθηση δίνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στην προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, ωστόσο κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι δεν «βλέπουν» γεωτρύπανα να πιάνουν δουλειά για πολύ ακόμα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας που ενημερώνει ότι η Chevron, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου διεθνώς, ενδιαφέρεται εκ νέου για την Ελλάδα ξάφνιασε την αγορά.

Ως απάντηση στο ενδιαφέρον της Chevron, το υπουργείο δήλωσε ότι αποδέχεται αυτήν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης, που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Επίσης, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών.

Αυτό όμως που προκάλεσε ίσως την περισσότερη εντύπωση είναι ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κατέθεσε χθες τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πρόκειται για κίνηση που επισπεύδει τη διαδικασία και αποτελεί ένδειξη για πολλούς ότι υπάρχει μια νέα αποφασιστικότητα να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων που σέρνεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

«Επιτέλους κάτι φαίνεται να γίνεται με τις έρευνες. Η άμεση κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποστηρίζει πιο ενεργά αυτή τη συγκεκριμένη προσπάθεια», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.

Άλλοι μιλούν για μήνυμα που απευθύνεται στις Βρυξέλλες. Οι φωνές τόσο από τους βιομηχάνους όσο και από κυβερνητικούς στην Αθήνα που θέλουν την Κομισιόν να αναλάβει περισσότερη δράση ώστε να μειωθούν οι τιμές ενέργειας αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας δράση για τις υψηλές τιμές ρεύματος, ένα κόστος που επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Η περιοχή που ενδιαφέρει τη Chevron

Πρόκειται για μια περιοχή όπου δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και προστίθεται στις υπάρχουσες οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, στις οποίες συμμετέχουν η ExxonMobil, η Helleniq Energy και η Energean.

Είναι μια θαλάσσια περιοχή έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.

Εκεί, στα δυτικά όπως και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι έρευνες για φυσικό αέριο είναι σε πιο ώριμο στάδιο. Είναι δύο θαλάσσια οικόπεδα όπου η κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy εξετάζει τρισδιάστατα δεδομένα με στόχο την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι πιθανόν να υπάρξει απόφαση από την κοινοπραξία για το αν θα προχωρήσει σε διερευνητική γεώτρηση σε λίγους μήνες (μετά τον Μάρτιο).

Σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα στα blocks της Κρήτη και του Ιονίου πιθανόν να ανέρχονται στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου, το Ζορ στην Αίγυπτο, έχει αποθέματα 30 τρισ. κυβικών ποδιών.

Νέες συνθήκες

Το νέο ότι μπορεί να κρύβεται ένας ορυκτός θησαυρός σε μια ακόμα θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που αναμένονται μεγάλες αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. 

Χθες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Τραμπ, ο οποίος θα ακυρώσει άμεσα την απόφαση Μπάιντεν να απαγορεύσει τις offshore γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και τάσσεται κατά της πράσινης μετάβασης ενώ ο εφοδιασμός του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) από τη Ρωσία αντιμετωπίζει νέους κινδύνους εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.

Στην περιοχή μας, η Κύπρος εξέδωσε Νavtex πριν από λίγες ημέρες σχετική με την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο «Ηλέκτρα», στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Το πλοίο-γεωτρύπανο VALARIS DS-9 θα είναι αυτό που θα διεξάγει τις εργασίες καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ανατολική Μεσόγειος προσφέρει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Υπό το φως των νέων συνθηκών φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε και η Chevron για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 είχε δείξει ενδιαφέρον για την Ελλάδα με επίκεντρο τα οικόπεδα της Κρήτης χωρίς όμως να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και τις δηλώσεις των κυβερνητικών περί «ψήφου εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, τα βήματα που προβλέπονται ώστε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επένδυση είναι πολλά και χρονοβόρα.

«Εκτός από τις μελέτες, χρειάζεται και έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Και μετά είναι το θέμα με τις προσφυγές κατά της επένδυσης που κρίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας», υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς.

«Έως τώρα δεν είναι σαφές ότι πραγματικά θέλουμε τις γεωτρήσεις στην Ελλάδα. Το αν είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να γίνουν θα φανεί στην πορεία», καταλήγουν οι πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες απειλές στην ενέργεια και η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Πάνω από τα 200 ευρώ η τιμή ρεύματος στην αγορά χονδρικής. Ματαιώνεται η επένδυση της Sunlight για μπαταρίες. Κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον αγωγό Turkstream. Τι ζητά ο Μητσοτάκης από την φον ντερ Λάιεν.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα και η επόμενη ημέρα της διακοπής των Ρωσικών εξαγωγών αερίου σε Ευρώπη

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις ωστόσο οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα μετά από το κύμα ψύχους που σημειώθηκε στη βόρεια Ευρώπη. Παρέμβαση Ευ. Μυτιληναίου και τι προτείνουν οι Ιταλοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.
businessdaily-Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά των επιδοτήσεων στο ρεύμα και οι αντιδράσεις των παραγωγών

Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν, ποιο είναι το όριο κατανάλωσης, τι θα δοθεί στις επιχειρήσεις. Για υπερβολικό παρεμβατισμό μιλούν οι παραγωγοί ενέργειας. Εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.