ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δάνεια αρνητικού επιτοκίου 115 δισ. από την ΕΚΤ στις τράπεζες

Άρχισε η εφαρμογή του νέου προγράμματος στοχευμένου δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ με επιτόκια έως -0,75% για να προσφέρουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Την εφαρμογή του νέου προγράμματος στοχευμένου, μακροπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών για να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις άρχισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με μια δόση χορήγησης ρευστότητας 115 δισ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση στις οικονομίες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους του προγράμματος στοχευμένου μακροπρόθεσμου δανεισμού (TLTRO), διαμορφώνοντας επιτόκια χορηγήσεων αρνητικά, έως και στο -0,75%. Έτσι, η ΕΚΤ ουσιαστικά πληρώνει τις τράπεζες για να δανείζουν, εφόσον εκπληρώνουν προκαθορισμένους στόχους για τα νέα δάνεια.

Πάντως, με τη νέα ρευστότητα που παίρνουν οι τράπεζες, τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν θα είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ, αφού από τα 115 δισ. ευρώ τα 92,6 θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανείων που είχαν πάρει με το προηγούμενο πρόγραμμα TLTRO.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πιο αυστηροί οι κανόνες για τα δάνεια στην ευρωζώνη

Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στην επιδείνωση των γενικών οικονομικών προοπτικών, τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών και μία μικρότερη ανοχή στον κίνδυνο ως λόγους για πιο αυστηρή πολιτική δανειοδοτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Οικονομική καταστροφή πιθανό μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.