ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Μέτρα στήριξης από τον κορονοϊό ζητούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Σε πολύ σημαντικό βαθμό έχουν μειωθεί οι αγοραπωλησίες αμνοεριφίων και σύμφωνα με τους Έλληνες κτηνοτρόφους αυτή η εικόνα αναμένεται να παραμείνει μέχρι το Πάσχα.

Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης και στήριξης των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της Ελλάδας, ζητούν με σημερινή κοινή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), περιγράφοντας παράλληλα τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν με την κατάρρευση του εισοδήματός τους, που εντείνεται μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν οι αγοροπωλησίες αμνοεριφίων έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Εκτιμούν, ότι έτσι θα συνεχίσουν μέχρι το Πάσχα και υπογραμμίζουν «ότι οι αγορές των Ιταλίας και Ισπανίας, που απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών, έχουν σχεδόν κλείσει».

Οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά «είναι ήδη πολύ χαμηλές» τονίζουν οι δύο φορείς και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι «μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο».

Στο πλαίσιο αυτό, ΣΕΚ και ΠΕΚ, ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος:

  • Καταβολή, άμεσα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους καθώς και των βιολογικών ενισχύσεων.
  • Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε.
  • Διευκόλυνση των εξαγωγών αμνοεριφίων.
  • Επαρκής διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία.
  • Χορήγηση, άμεσα οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς για την αγορά ζωοτροφών.
  • Επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών .
  • Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αμνοεριφίων από κοινωνικούς φορείς ( πχ. στρατός, ευπαθείς ομάδες, άνεργοι και πρόσφυγες).
  • Αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των δόσεων ρυθμισμένων χρεών, σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ανάκληση αγωγών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο.
  • Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης κατοικίας και στάβλων των κτηνο-πτηνοτρόφων.
  • Διαγραφή του 80% των δανείων, εγγυηµένων και κόκκινων και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1%.
  • Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ( ΕΝΦΙΑ) στις κτηνοτροφικές -πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Πληρωμές 700 εκατ. ευρώ στους αγρότες μέχρι το Πάσχα

Όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πιστωθούν τα αδιάθετα της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, καθώς και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ προτεραιότητα θα έχουν και οι πληρωμές στα οικολογικά σχήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Αύριο η πληρωμή 41 εκατ. για το αγροτικό πετρέλαιο

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι θα γίνει «αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος».