ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα αντλήσει η Ελλάδα πλούτο από τα δεδομένα κρατικών αρχών

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν 2 εκατ. θέσεις εργασίας στο προσεχές μέλλον.

Το... χρυσωρυχείο των δεδομένων που τηρούνται από το ελληνικό κράτος επιδιώκει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άρχισε τη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τη διακυβέρνηση των δεδομένων του Δημοσίου.

Μέσα από τα ανοικτά δεδομένα, προσφέρεται πολύτιμη ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο για μια σειρά από θέματα που μπορεί να αφορούν την αγορά ακινήτων μέχρι τη διάδραση των πολιτών με οργανισμούς, ενώ παράλληλα προάγεται η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, διασφαλίζεται η διαφάνεια των αποφάσεων, και δημιουργούνται νέες καινοτόμες ιδέες.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Βουλή , με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να στοχεύει να αξιοποιήσει την ανάγκη για πληθώρα δεδομένων, και η Ελλάδα να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στην ευρωπαϊκή στρατηγική για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Όπως επισήμανει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και στο World Governments Summit 2025 στο Ντουμπάι, τα δεδομένα είναι «το πετρέλαιο του μέλλοντος», υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα κράτος «πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό με λιγότερη γραφειοκρατία, ακόμα και ψηφιακή».

Ο χρυσός των δεδομένων

Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η αξία της οικονομίας δεδομένων στην Ε.Ε. θα αυξηθεί από 301 δισ. ευρώ το 2018 σε 829 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025. Εκτιμάται επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρχουν 583.000 χρήστες δεδομένων, ενώ τα ανοιχτά δεδομένα στην Ευρώπη αναμένεται να δημιουργήσουν σχεδόν 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και ο τζίρος των 173.000 παρόχων δεδομένων θα φτάνει τα 99 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.  

Ο ΣΕΒ επίσης πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μια σχετική μελέτη, όπου είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 3,2 δισ. ευρώ.

Η διάθεση δεδομένων υψηλής αξίας ωφελεί τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση της ρύπανσης στις πόλεις και στη βελτίωση των μεταφορών. Τα δεδομένα αποτελούν επίσης ακρογωνιαίο λίθο της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και μπορούν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν ευκαιρίες ώστε να συνεργαστούν πανεπιστήμια και εταιρείες και να υπάρξουν νέες εφαρμογές και λύσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των δεδομένων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας τονίζοντας ότι «ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιος και είναι προφανές ότι τα κράτη που έχουν πρόσβαση σε εκτεταμένα σύνολα δεδομένων από διάφορες πηγές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αξιοποίησή τους». Έχει επισημάνει ότι στόχος αποτελεί η διασφάλιση της αξιοποίησης των δεδομένων για σκοπούς πέραν της αρχικής τους χρήσης, με τήρηση των κανόνων προστασίας δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποθήκευση και την προστασία τους.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωράει και στον ριζικό ανασχεδιασμό της πύλης data.gov.gr  και να επεκταθεί σε θέματα προστατευμένων δεδομένων, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες έννομες προϋποθέσεις.

Τι θα οριστεί για τα ανοιχτά δεδομένα

Ως ανοικτά δεδομένα νοούνται τα δεδομένα που διατίθενται με ορισμένη άδεια, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να τα χρησιμοποιεί, να τα επαναχρησιμοποιεί και να τα αναδιανέμει αυτούσια ή τροποποιημένα, με μοναδικό περιορισμό την αναφορά στην πηγή τους ή τη διάθεσή τους υπό τους ίδιους όρους με το πρωτότυπο έργο. Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα ώστε να μπορούν να ανακτηθούν εύκολα από μηχανές αναζήτησης, και να γίνει η επεξεργασία τους από υπολογιστικές εφαρμογές ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν σε άλλες μηχανικές.

Το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει την αξιοποίηση των δεδομένων για σκοπούς πέραν της αρχικής τους χρήσης, με τήρηση των κανόνων προστασίας δεδομένων, και προβλέπονται κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαχείρισης και της ανταλλαγής δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των εμπορικών απορρήτων, μέσα από την εμπιστοσύνη που θα υπάρχει από την πρόσβαση στα δεδομένα. Παράλληλα, ρυθμίζεται και η αγορά υπηρεσιών διαμοιρασμού δεδομένων, με αυστηρές απαιτήσεις διαφάνειας και ασφάλειας.

Θα υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο για να ορίζεται η πρόσβαση σε δεδομένα και η αξιοποίησή τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας.

Τα δεδομένα του δημοσίου τομέα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο με μεγάλη οικονομική αξία και οφείλουν να αξιοποιηθούν με κατάλληλους τρόπους, ώστε να μην χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση.

Για τον λόγο αυτό, προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των δεδομένων - πέραν της αρχικής τους χρήσης - τόσο από φυσικά, όσο και από νομικά πρόσωπα, για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, διασφαλίζοντας πάντα την προστασία τους. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως μέσω ανωνυμοποίησης ή ψευδωνυμοποίησης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ή παρόμοιας επεξεργασίας δεδομένων που καλύπτονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Το νομοσχέδιο εισάγει νέο πλαίσιο διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα, με τη δημιουργία δικτύου "Υπευθύνων για τη Χρήση Δεδομένων" (Data Officers), την έκδοση Εθνικής Στρατηγικής και τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για τα Δεδομένα του Δημοσίου Τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακόμη και 31% τον χρόνο αποδίδει η επένδυση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Λιγότερο από το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αναγνωρίζουν την αξία τους, αλλά προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Σε ποιους τομείς αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις η ΤΝ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιες εγγραφές στο Κτηματολόγιο με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εκτοξεύσει την παραγωγικότητα της λήψης αποφάσεων στις 13.500 την εβδομάδα και μειώνονται ταχύτερα οι 400.000 εκκρεμότητες. Έρχονται ψηφιακοί χάρτες με τις τιμές ακινήτων..