ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με λουκέτο απειλείται το 70% των αρτοποιείων στη Θεσσαλονίκη

Η πτώση του τζίρου για τα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης φτάνει μέχρι και το 70% με τους επαγγελματίες του κλάδου να προειδοποιούν για ένα ζοφερό μέλλον και ζητούν από την κυβέρνηση να ενταχθούν στους ΚΑΔ ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτοί μετά την κρίση.

Με λουκέτο απειλούνται πολλά αρτοποιεία στο νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία εν μέσω του κορονοϊού καταγράφουν ήδη στην πλειοψηφία τους πτώση τζίρου 70%, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Σωματείου «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, παρά την διαπίστωση ότι «οι παραδόσεις ψωμιού κατ' οίκον, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος».

Αναφερόμενη στην επιστολή της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας στα συναρμόδια υπουργεία με το αίτημα να ενταχθούν οι φούρνοι στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα τύχουν των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας, η κ. Κουκουμέρια εκτίμησε ότι «εάν τελικά ενταχθούν οι φούρνοι στους ΚΑΔ, τότε μεγάλη μερίδα αρτοποιών στο νομό Θεσσαλονίκης θα επιλέξει να κατεβάσει ρολά προσωρινά κάνοντας χρήση του ευνοϊκού μέτρου. Οι περισσότεροι λειτουργούν με πόνο ψυχής κυριολεκτικά». Πρόσθεσε, ήδη αρκετά αρτοποιεία, σε σύνολο 700 στο νομό Θεσσαλονίκης, ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού, «είτε λόγω έλλειψης πελατείας, είτε προβλημάτων υγείας που τους καθιστούν ευπαθείς ομάδες».

Πάντως, η ίδια συμπλήρωσε, ότι εάν τελικά οι αρτοποιοί δεν τυγχάνουν του προαναφερόμενου μέτρου, «τουλάχιστον η κυβέρνηση ας μας επιτρέψει αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, για να μπορέσουμε να ζήσουμε και μετά την εποχή του κορονοϊού. Πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθεί οικονομικά ο κλάδος μας, αλλιώς το μέλλον είναι πολύ ζοφερό».

Εξηγώντας την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων, η κ. Κουκουμέρια είπε ότι «αυτό το μέτρο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αποφυγή απολύσεων. Αναστολή σύμβασης για τους εργαζομένους, βάσει νόμου, σημαίνει ότι αυτοί θα τυγχάνουν βοηθήματος από την ΕΡΓΑΝΗ για όσο διάστημα ο επιχειρηματίας δυσκολεύεται στη λειτουργία της επιχείρησής του. Με το που ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο επιχειρηματίας, βάσει νόμου, έχει την υποχρέωση, να τον επαναπροσλάβει και να τον κρατήσει μάλιστα στη δουλειά τουλάχιστον για όσο χρόνο τον είχε εκτός εργασίας».

Για την πτώση τζίρου 70%, η ίδια τη χαρακτήρισε φυσιολογική εξέλιξη, αφού όπως τόνισε «η αγορά υπολειτουργεί. Τα περισσότερα καταστήματα κατέβασαν ρολά, λόγω της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19, έχουν κλείσει τα σχολεία που δίναμε το πρωϊνό, ενώ μπήκε φρένο και στις παραγγελίες που είχαμε από τα ξενοδοχεία », επισήμανε.

Σχολιάζοντας την παράδοση ψωμιού κατ' οίκον, η κ. Κουκουμέρια επισήμανε ότι «είναι μια πρακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο νομό Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στις ώρες 10-12 το πρωί ο φούρνος μου έκανε 10 παραδόσεις και διαπιστώνω ότι καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των παραγγελιών». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις κατ'οίκον που κάνουν αρκετοί αρτοποιοί, γίνονται χωρίς ελάχιστη χρέωση παραγγελίας και δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τα μεταφορικά. Ο καταναλωτής πληρώνει το ψωμί του αποκλειστικά και μόνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές για να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Μπαίνουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες που στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Αυστηρές συνέπειες για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει αύριο το Καλάθι της Σαρακοστής με χαλβά και θαλασσινά

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα κατεψυγμένα θαλασσινά βρίσκονται περίπου 4% φθηνότερα από ό,τι ήταν την ίδια εποχή» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος .