Φώτο: Shutterstock

Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα φέρνει ο κορονοϊός, εκτιμούν ξένοι οίκοι

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,3% φέτος και δυναμική ανάκαμψη το 2021 προβλέπει η Morgan Stanley, ενώ οι νέες εκτιμήσεις της Citigroup κάνουν λόγο για ύφεση 1,4% το 2020.

«Σοκ και δέος» προκαλούν οι ξένοι οίκοι που ανεβάζουν συνεχώς το πήχη των ζημιών στο ελληνικό ΑΕΠ και κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση το 2020 εξ αιτίας της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις τους φαίνεται ότι συμβαδίζουν με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανακοινώθηκαν χθες από τη διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε ότι φέτος η κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι χειρότερη και από την εποχή της προηγούμενης μεγάλης κρίσης του 2008 - 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley  ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ φέτος θα είναι αρνητικός και μάλιστα σε ποσοστό 5,3% σε σχέση με το στόχο για ανάπτυξη 2,8%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020 και ενώ η νέα, προσωρινή εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για μηδενισμό της ανάπτυξης.

Με βάση την πρόβλεψη αυτή, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι το πλήγμα θα ανέλθει σε 15,5 δισ. ευρώ, δηλαδή η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα κυμαίνεται από 1 έως 2 δισ. ευρώ το μήνα από σήμερα έως το τέλος του έτους.

Το σενάριο αυτό αναβιώνει εφιαλτικές μνήμες από την εποχή των μνημονίων με τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και το σπιράλ θανάτου στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία στην κορύφωση της κρίσης, το 2012, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημιά στο ΑΕΠ, με το ποσοστό της ύφεσης να φτάνει σε ετήσια βάση το 7,3%. Στα τρίμηνα η πτώση στο ΑΕΠ ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ σωρευτικά στα οκτώ χρόνια των μνημονίων η ύφεση ήταν πάνω από 25%.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ενημερώνει τους πελάτες της ότι η επιδείνωση στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι προσωρινή και ότι από το 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη κατά 6,3%, που θα καλύψει τη φετινή πτώση του ΑΕΠ. Ακόμα και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ευοίωνες αυτές προβλέψεις για το 2021, το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό θα περάσει στα εισοδήματα, καθώς στην εποχή των μνημονίων η οικονομία ανέβασε ταχύτητα, αλλά οι μισθοί παρέμειναν καθηλωμένοι στα προ κρίσης επίπεδα.

Σχετικά με την πορεία των υπόλοιπων δεικτών, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό έδαφος στο 0,3%, ενώ το δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3%.

Οι προβλέψεις της Citigroup

Συγκριτικά λιγότερο ζοφερές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι  οι εκτιμήσεις της Citigroup, που προβλέπει ύφεση 1,4% για φέτος ή 4,2% σε σύγκριση με τον ελληνικό στόχο για ανάπτυξη 2,8% και έτσι προσδιορίζει το εύρος της συρρίκνωσης το ΑΕΠ στα 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή από τα 190 δισ. ευρώ, που είναι η φετινή εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με το σενάριο της Citi θα υποχωρήσει κάτω από τα 175 δισ. ευρώ και θα προσγειωθεί στα επίπεδα του 2018. Για το 2021 ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί με ρυθμό 1,5%.

Είναι σαφές ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για οικονομική στασιμότητα φέτος είναι πλέον στον αέρα αφού όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός απειλεί να «παγώσει» τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προκαλώντας απογείωση της ανεργίας και συρρίκνωση των εισοδημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος προϋπολογισμός στη Βουλή, απόκλιση 6,8 δισ. προκαλεί ο ιός

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αύξηση αποθεματικού κατά 5 δισ. για τις ανάγκες της κρίσης καταθέτει σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Πέντε σενάρια για άντληση ρευστότητας μετά το αδιέξοδο με τα ευρωομόλογα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εισοδηματικά κριτήρια θα δοθούν τα 800 ευρώ και στους επιστήμονες

Διεύρυνση αριθμού επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα ενταχθούν στο σχέδιο στήριξης, θα καλυφθεί το 90%. Επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση τόκων και εγγυήσεις δανείων στις επιχειρήσεις.