ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι τρεις «εφεδρικές» φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Αλλαγή στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων, επιτάχυνση της μείωσης συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων στο 20% και έκτακτες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις βρίσκονται στη «φαρέτρα» του υπ. Οικονομικών.

Φορολογικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιλαμβάνονται στο «κυλιόμενο» πακέτο μέτρων της κυβέρνησης και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με την ένταση και την έκταση των ζημιών στην οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται μεταξύ άλλων το ψαλίδισμα του ορίου για την αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων των φορολογούμενων, η επιτάχυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις και πρόσθετες εκπτώσεις.

Ειδικότερα:

  • Τα σενάρια για τη μείωση του ορίου των  ηλεκτρονικών συναλλαγών λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και για να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που υπολείπεται από το απαιτούμενο είναι τρία: το πρώτο προβλέπει το κατέβασμα του πήχη για την αξία των αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 30% επί του συνολικού πραγματικού εισοδήματος στο 20%. Το δεύτερο, να ψαλιδιστεί το όριο στο 15% και το τρίτο να επανέλθει το παλαιό σύστημα που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2019 και σύμφωνα με το οποίο το όριο των αποδείξεων ήταν κλιμακωτό με συντελεστές 10%-15% και 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Έτσι για εισόδημα 15.000 ευρώ με το ισχύον σύστημα η αξία των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος ανέρχεται σε 4.500 ευρώ. Αν το όριο πέσει στο 15% το απαιτούμενο ποσό μειώνεται στα 2.250 ευρώ ενώ αν επανέλθει το παλαιό καθεστώς το όριο διαμορφώνεται στα 1.750 ευρώ.  Με τη μείωση του ορίου αποσοβείται ο κίνδυνος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν περιορίσει εκ των πραγμάτων τα έξοδα τους να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος. Επισημαίνεται ότι, αν σε κάποιο φορολογούμενο λείπουν αποδείξεις 1.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 220 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα συνεκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα δεδομένα από τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν θα υπάρξει τροποποίηση στο όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούνται ανά φορολογούμενο, ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.
  • Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πέραν των μέτρων στήριξης με έκτακτες χρηματοδοτήσεις, άτοκα δάνεια και αναστολές πληρωμής φόρων, εισφορών και δόσεων τραπεζικών δανείων, εξετάζεται να έρθει μπροστά χρονικά η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% και να ισχύσει από φέτος. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, το μέτρο αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ραγδαίες διαστάσεις και στερέψουν οι πόροι για την χρηματοδότηση των δαπανών στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με βάση τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου φθάνουν έως τον Ιούνιο, χωρίς βέβαια να πειραχτεί το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων.
  • Υπάρχει πρόταση να θεσπιστούν έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, όπως ευνοϊκότερο καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες την περίοδο της κρίσης καθώς και για επενδυτικά προγράμματα.  

Επίσης προωθείται η αναστολή εξόφλησης επιταγών, οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα περίοδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.

Στήριξη και στους συνεπείς

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όσοι εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους και είναι μέσα στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από την πανδημική κρίση θα έχουν έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις (εκτός του ΦΠΑ).

Αναλυτικότερα:

  • Οι εργαζόμενοι θα έχουν έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
  • Οι επαγγελματίες θα έχουν μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον τις εξοφλήσουν εμπρόθεσμα.
  • Στις επιχειρήσεις παρέχεται έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ), σε περίπτωση που καταβληθούν κανονικά.

 Όσον αφορά στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, που δικαιούνται τα 800 ευρώ, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν τα εξής:

  1. Οι οικονομολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, παρά μόνο το προσωπικό τους
  2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους μπορούν να πάρουν οι ίδιοι τα 800 ευρώ καθώς και οι εργαζόμενοι τους εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους
  3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι» θεωρούνται αυταπασχολούμενοι και μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις πληρωμές με μετρητά σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς

Υποχρεωτική η πληρωμή μέσω POS σε επαγγελματίες με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Άμεσα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όλα τα μέτρα για την φοροδιαφυγή που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.