ΓΔ: 1785.84 -0.29% Τζίρος: 166.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τάκης Θεοδωρικάκος
Φωτο: Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος

Θεοδωρικάκος: Στρατηγικού χαρακτήρα η επένδυση για παραγωγή γαλλίου

Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, στηρίζει ενεργά τέτοιες πρωτοβουλίες και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής.

Τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας επισκέφθηκε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μαζί ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας και η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση της Ε.Ε. για την αναγνώριση της επένδυσης για την παραγωγή γαλλίου στην πατρίδα μας ως στρατηγικής σημασίας και την ένταξή της στα 47 έργα που ενισχύουν την αυτονομία της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, στηρίζει ενεργά τέτοιες πρωτοβουλίες και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής, προσελκύοντας επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.

Αναλυτικά ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:

«Η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Σχετίζεται ευθέως με την αυτονομία και την ασφάλεια και της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση.

Το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική.

Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησής μας.

Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας. Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ανθεκτική. Να αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να είναι μία ανάπτυξη ισόρροπη.

Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι περιφερειακές και οι κοινωνικές ανισότητες. Αυτή η πολιτική προτεραιότητα είναι στο κέντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Με πολύμορφες ενισχύσεις στην μεταποίηση, τη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες. Με αιχμή τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιφέρειες της χώρας.

Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, με τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα και έντονους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση των παραγωγικών, βιομηχανικών επενδύσεων και της καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί, αν θέλουμε να έχει δραστικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Βιομηχανίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογραμμίζει: «…Ιδιαίτερα σημαντική η ημέρα για το υγιές επιχειρείν της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι νέες εμβληματικές επενδύσεις για κρίσιμες πρώτες ύλες που προανήγγειλε ο κ. Μυτιλιναίος και τις οποίες εμπράκτως υποστηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι αναγνωρισμένες ως στρατηγικής σημασίας από την Ε.Ε.

Δίνοντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία και πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες ασφάλειας και αυτονομίας της χώρας μας».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πλαφόν στα κέρδη, νέο πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς

Ως τις 30 Ιουνίου η τελευταία παράταση στο πλαφόν κερδών από το υπουργείο Ανάπτυξης, που προετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Σταθερός στόχος η στήριξη όσων έχουν ανάγκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατα την διάρκεια συνέντευξης του στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με συστηματικότητα, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και εξασφάλισε δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, δίνοντας μέρισμα σε όσους δοκιμάζονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με μείωση φόρων και εισφορών

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υπ. Ανάπτυξης, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ για το εμπόριο το 2024.