ΓΔ: 2025.46 1.13% Τζίρος: 297.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Η Βρετανία διαθέτει 23 δισ. ευρώ για υποστήριξη εξαγωγικών εταιρειών

Η κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο την πρόθεσή της να αυξήσει τη χρηματοδοτική υποστήριξη για εξαγωγικές επιχειρήσεις κατά 20 δισεκατομμύρια στερλίνες (23 δισεκ. ευρώ).

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα διευρύνει κατά 20 δισεκατομμύρια στερλίνες (23 δισεκ. ευρώ) τη χρηματοδοτική στήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς, σε μια προσπάθεια να τις καθησυχάσει ενόψει της αποκαλούμενης νέας εποχής στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν εντείνει την αβεβαιότητα για τις βρετανικές επιχειρήσεις σχετικά με την έκθεσή τους στο νέο εμπορικό καθεστώς.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και βασικό δασμό 10% σε άλλες εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Στάρμερ γνωστοποίησε πως χάρη στο μέτρο αυξάνεται η δανειοδοτική ικανότητα του βρετανικού φορέα ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (UKEF) σε 80 δισεκατομμύρια στερλίνες (92 δισεκ. ευρώ). Έως και 10 δισεκ. στερλίνες (11,5 δισεκ. ευρώ) προορίζονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς βραχυπρόθεσμα.

«Ο κόσμος αλλάζει, γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στηρίξουμε τις κορυφαίες στον κόσμο επιχειρήσεις μας και να τις υποστηρίξουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν επίσης πρόσβαση σε δάνεια έως και 2 εκατομμυρίων στερλινών (2,3 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο του προγράμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία διευρύνει τις εμπορικές της σχέσεις σε Ασία και Ειρηνικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενταχθεί στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP).
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία 8 δισ. λιρών για 20 μαχητικά Typhoon, τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους εξαγωγή. Η αγορά αναμένεται να εξασφαλίσει 20.000 θέσεις εργασίας και να στηρίξει τη βρετανική αμυντική βιομηχανία.
Σκοτ Μπέσεντ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία με Κίνα για σπάνιες γαίες, λέει ο Υπ. Οικονομικών

ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία που αποτρέπει δασμούς 100% σε κινεζικά προϊόντα και αναβάλλει ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Τραμπ και Σι θα συζητήσουν σύντομα για εμπορικά και αγροτικά θέματα.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς λόγω ελέγχων στις σπάνιες γαίες

Ο Τραμπ απείλησε με σημαντική αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα, θεωρώντας ότι η Κίνα γίνεται εχθρική λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, και δήλωσε ότι ίσως δεν συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.