ΓΔ: 1801.97 -0.81% Τζίρος: 183.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:11:01
Φώτο: Shutterstock

Έλεγχοι τραπεζικών καταθέσεων ακόμη και για μικροποσά δώρων γάμου

Ακόμη και μικρά ποσά δώρων γάμου σε τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να φέρουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ξεκαθαρίζει το τοπίο.,

Ακόμη και μικροποσά της τάξης των 60 ευρώ ανιχνεύει το λογισμικό της ΑΑΔΕ που παρακολουθεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία οφείλει να εξηγήσει πειστικά ο κάτοχός τους, προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγησή τους.

Παράλληλα, η Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ απάλλαξε, σε «δεύτερο βαθμό», φορολογούμενο για τα δώρα γάμου που έγιναν με τη μορφή κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Νωρίτερα όμως, ο φορολογικός έλεγχος είχε χαρακτηρίσει τα εν λόγω ποσά ως «προσαύξηση περιουσίας» και επέβαλε φόρους και πρόστιμα.

Η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών φαίνεται πως δίνει τέλος σε ένα σήριαλ, σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση των δώρων γάμου, όταν αυτά γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς η φορολογική νομοθεσία είναι ασαφής.

Έτσι, όταν στο ζευγάρι γίνει φορολογικός έλεγχος στις καταθέσεις του ή για άλλους λόγους, αλλά ελεγχθούν και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, εάν υπάρχουν, τότε κινδυνεύει με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στην υπόθεση που έφτασε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, φορολογούμενος, ο οποίος είχε δηλώσει μεγάλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες άνω των 80.000 ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο ελέγχου από το 4ο Ελεγκτικού Κέντρου Αττικής.

Κατά τον έλεγχο, ανοίχτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ιδίου και της συζύγου του και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ακόμη και για πιστώσεις 60 ευρώ.

Οι ελεγκτές καταλόγισαν τον Νοέμβριο του 2024, για το φορολογικό έτος 2018, φόρους πρόστιμα, εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 485,78 και για το 2019 το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 6.434,59 ευρώ.

Ο έλεγχος μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ-ΛΠ) διαπίστωσε πιστώσεις, τις οποίες οι ελεγκτές τις χαρακτήρισαν ως «Προσαύξηση Περιουσίας» στο άθροισμα των οποίων βεβαίωσαν φόρους και πρόστιμα.

Για το 2018 το ποσό ήταν 1.072,36 ευρώ και για το 2019 οι αδικαιολόγητες (κατά τους ελεγκτές) καταθέσεις ήταν ύψους 6.857,00 ευρώ, με τις πιστώσεις να κυμαίνονται από 60 έως και 1.000 ευρώ.

Δικαιολογημένες οι καταθέσεις

Μέσα στο ποσό των αδικαιολόγητων καταθέσεων του έτους 2019 ήταν και ένα ποσό 3.720 ευρώ, για το οποίο ο ελεγχόμενος υποστήριξε πως ήταν δώρα γάμου από συγγενείς και φίλους.

Οι ελεγκτές απέρριψαν τους ισχυρισμούς του και βεβαίωσαν φόρους και πρόστιμα ύψους 485,78 ευρώ για το 2018 και 6.434,60 ευρώ για το έτος 2019.

Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, η οποία ελάφρυνε αισθητά τον «λογαριασμό» του φορολογικού ελέγχου.

Οι αδήλωτες καταθέσεις (προσαύξηση περιουσίας) για το 2018 από 1.072,36 ευρώ περιορίστηκαν σε 272,36 ευρώ, ενώ για το 2019, από 6.857,00 ευρώ τελικά η ΔΕΔ τις περιόρισε σε μόλις 272,36 ευρώ.

Ο λόγος ήταν πως η ΔΕΔ (απόφαση 807/27 Μαρτίου 2025) δέχτηκε τις εξηγήσεις του φορολογούμενου για την προέλευση των πιστώσεων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τις οποίες είχαν απορρίψει, νωρίτερα οι ελεγκτές του 4ο ΕΛΚΕ Αττικής.

Η πρώτη διαπίστωση είναι πως αν δεν είχε προσφύγει στη ΔΕΔ, ο εν λόγω φορολογούμενος θα έπρεπε να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 6.920,37 ευρώ, ενώ το τελικό ποσό που καταλόγισε η ΔΕΔ ήταν 114,39 ευρώ για το 2018 και 2.674,31 ευρώ για το 2019 (σύνολο 2.788,70 ευρώ).

Ο επιπλέον φόρος προήλθε από τόκους και μερίσματα που εισέπραξε από το εξωτερικό, αλλά δεν τα δήλωσε και όχι από τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΔΕΔ για τα δώρα γάμου

Σχετικά με τις καταθέσεις ύψους 3.720 του έτους 2019, για τις οποίες ο ελεγχόμενος υποστήριξε, πως ήταν δώρα γάμου από συγγενείς και φίλους, η ΔΕΔ δέχτηκε τις εξηγήσεις του.

Όπως σημειώνει στην απόφασή της η ΔΕΔ, «οι επίμαχες πιστώσεις κρίνονται με την παρούσα γνωστής προέλευσης και αιτιολογημένες», τονίζοντας πως τα ανωτέρω ποσά τυγχάνουν γνωστής πηγής, αφορώντα δώρα συγγενών και φίλων στα πλαίσια του θρησκευτικού του γάμου, που αποδεικνύεται και με την προσκόμιση αντίγραφου Βεβαίωσης Θρησκευτικού Γάμου.

Η ασάφεια

Πρέπει να σημειωθεί, πως δεν υπάρχει σαφής θέση της φορολογικής διοίκησης για τη φορολογική αντιμετώπιση των δώρων γάμου.

Με παλαιά εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ.1033/2013), η οποία δεν έχει τροποποιηθεί, αναφέρεται πως:

«Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου- δώρα γάμου, ο ισχυρισμός αυτός, ως θέμα πραγματικό, εξετάζεται από την αρμόδια ελεγκτική αρχή και το βάρος της απόδειξης το φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου. Τούτο βεβαίως δεν αποκλείει τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς».

Επίσης, με βάση τον νόμο 4839/2021, τα ποσά που λαμβάνει κάποιος ως δώρο γάμου αποτελούν δωρεές σε χρήμα. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να μπορέσουν να νομιμοποιηθούν, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώσει φόρο δωρεών.

Δηλαδή, αν το ζευγάρι που δέχτηκε τα δώρα γάμου, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, εάν θέλει να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης ή για τη δικαιολόγηση της αγοράς περιουσιακού στοιχείου, τότε, για να τα «νομιμοποιήσει» θα πρέπει να τα δηλώσει και να καταβάλλει φόρο δωρεάς, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας κάθε δωρητή.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν καταργούνται αλλά... κουρεύονται τα τεκμήρια για τους επαγγελματίες

Γιατί το σύστημα myDATA δεν μπορεί να ακυρώσει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Εξετάζονται βελτιώσεις για να μειωθεί η επιβάρυνση των φορολογούμενων.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα επεμβαίνει και η Αστυνομία στη μεγάλη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο

Σύσταση ειδικής υπηρεσίας στην ΕΛΑΣ για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Δεν θα ισχύουν φορολογικό, τελωνειακό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο, σύμφωνα με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικοί έλεγχοι: Ένας στους τρεις ακυρώνονται με προσφυγές

Μεγάλο αριθμό φορολογικών ελέγχων που ακυρώνονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Αιτίες, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και η πίεση στους ελεγκτές για γρήγορα αποτελέσματα.