«Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Στο ΣΕΒ εκπροσωπούμε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Οι μεσαίες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις επειδή οι μεγάλες δείχνουν ανθεκτικότητα και οι μικρές ευελιξία. Γι αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις μεσαίες επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα, ως χώρα δεν τα έχουμε καταφέρει».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η έρευνα «Σφυγμός του Επιχειρείν». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες εταιρείες αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση της οικονομίας. Επίσης 9 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν ότι θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους. Το μεγαλύτερο προσωπικό που θα δώσει αυξήσεις προέρχεται από τη βιομηχανία.
Επίσης μία στις τέσσερις εταιρείες πραγματοποιεί κάποια δράση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ πάνω από τις μισές δεν έχουν αναλάβει καμία δράση ακόμα. Σχετικά με την κλιματική κρίση, παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι είναι πρόβλημα και επισημαίνουν ότι δεν έχουν ενημέρωση.
Στα μεγαλύτερα προσκόμματα για την ανάπτυξη τους, οι επιχειρήσεις επισημαίνουν το μισθολογικό κόστος, τις εισφορές, το κόστος ενέργειας και η φορολογία. Ακολουθούν η γραφειοκρατία και η απονομή δικαιοσύνης. Ειδικότερα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση προσωπικού, για τις μεσαίες το κόστος ενέργειας και για τις μικρές οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σχετικά με τις επενδύσεις, το 20,4% θεωρεί ότι θα αυξηθούν, το 2,2% πως θα μειωθούν, ενώ το 26,5% αναφέρει ότι θα μείνουν σταθερές και το 49,2% ανέφερε πως δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.