Τη δέσμευση ότι η 30η Ιουνίου θα είναι η τελευταία ημέρα εφαρμογής της διάταξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Γιώτης έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα της βιομηχανίας τροφίμων ότι είναι αυτή που μάχεται κατά της ακρίβειας.
«Συνεργαστήκαμε στην εφαρμογή νέου κώδικα δεοντολογίας που συμβάλλει στον ανταγωνισμό. Η κατάργηση της διάταξης για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι επί θύραις, έχουμε δεσμευτεί ότι μπαίνει τέλος σε αυτή τη διάταξη. Ήταν πάρα πολύ σκληρή, αλλά το τέλος δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Και εξήγησε ότι μπορεί η περίοδος που διανύουμε να μην είναι εύκολη υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων που επικρατούν, ωστόσο η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη. Ένας πληθωρισμός που είναι «αποτέλεσμα ελέγχων, κυρώσεων σε παραβάτες αλλά και καθαρών κανόνων για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην αγορά».
Παράλληλα ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο, ώστε να στηρίξει τις δυνάμεις που θέλουν να καινοτομήσουν και να πάνε μπροστά την εξωστρέφεια. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα για την έξυπνη μεταποίηση με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ., ενώ ανακοίνωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πάει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει άμεσα δύο πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρώτη θα αφορά στη θέσπιση μιας σύγχρονης πολιτικής ποιότητας με στόχο την εξωστρέφεια, ώστε να «πετύχουμε το made in Greece να σημαίνει εμπιστοσύνη» και η δεύτερη θα αφορά στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς και του καταναλωτή, το οποίο θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα στο υπουργικό συμβούλιο.
«Η αγορά θα πρέπει να λειτουργεί με ισοτιμία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ανταγωνιστική βιομηχανία τροφίμων.
«Προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του 2030 για ένα νέο ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο», κατέληξε ο υπουργός, σπεύδοντας μάλιστα να ευχαριστήσει τον κλάδο των τροφίμων, καθώς «έβαλε πλάτη σε πολύ δύσκολες στιγμές».
Τέλος αναφέρθηκε στα πρώτα τρία αναπτυξιακά καθεστώτα που θα βγουν Ιούνιο και Ιούλιο και φτάνουν τα 450 εκατ. ενώ αφορούν μεταποίηση και μεγάλες επενδύσεις και ένα ειδικό καθεστώς που αφορά παραμεθόριες περιοχές με στόχο τη συμβολή στις επιχειρηματικότητας για συγκράτηση των πληθυσμών σε παραμεθόριες περιοχές.
Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων είναι η ακρίβεια
Στο διεθνές περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες τροφίμων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ιωάννης Γιώτης καθώς όπως τόνισε οι βιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα οικονομικού προστατευτισμού. «Είδαμε τα κόστη να αυξάνονται ραγδαία. Φροντίσαμε να μην αυξήσουμε τις τιμές, απορροφήσαμε ανατιμήσεις για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές», τόνισε.
«Με πολύ και σκληρή δουλειά και απόλυτη συναίσθηση των προκλήσεων στεκόμαστε δίπλα στους καταναλωτές. Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας μας είναι η ακρίβεια, δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε, δεν την θέλουμε» επισήμανε ο κ. Ι. Γιώτης εξηγώντας ότι αυτό που επιθυμεί η βιομηχανία τροφίμων που είναι ο κυρίαρχος πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία είναι «μια βιομηχανία πιο δυνατή, πιο βιώσιμη, τροφοδότη της ανάπτυξης. Θέλουμε να παραμένουμε συντελεστές ανάπτυξης για την χώρα και την οικονομία».
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ σκιαγράφησε την κατάσταση στην οποία καλείται να λειτουργήσει η βιομηχανία τροφίμων όπου «η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί τον πρωτογενή τομέα και τη δρστηριότητά μας με τον φόβο της επάρκειας».
Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε στις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε διεθνές επίπεδο σε κακάο, καφέ, βοοειδή, καθώς οι τιμές του κακάο 4πλασιάστηκαν, οι τιμές του καφέ 2πλασιάστηκαν, ενώ οι τιμές στα βοοειδή είναι συν 50% από πέρσι.
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία τροφίμων, όπως ανέφερε ο κ. Γιώτης έχει κύκλο εργασιών 20 δισ. ευρώ και 7 δισ. εξαγωγές ενώ υποστηρίζει πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
«Είμαστε ο κλάδος που καλείται και διασφαλίζει επισιτιστική επάρκεια για τους καταναλωτές και ασφαλή προϊόντα», τόνισε και κατέληξε: «Όραμά μας να οδηγήσουμε βιομηχανία στην επόμενη μέρα».