ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ομιλία
Ο πρόεδρος της ΈΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Να ενισχύσει η πολιτεία τον ανταγωνισμό στην Υγεία

Ο πρόεδρος της ΈΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ζητά τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα της υγείας.

Την συνεργασία της πολιτείας για τον ανταγωνισμό στον κλάδο υγείας ζητάει η ασφαλιστική αγορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΈΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του διημέρου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου της ένωσης στην Ύδρα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στα εξής θέματα:

  • Άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για να εκλογικευθεί το κόστος νοσηλείας και θεραπείας.
  • Προώθηση των ΣΔΙΤ για τη χρήση κλινών σε δημόσια νοσοκομεία από ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να ανοίξει η αγορά και να ενταθεί ο ανταγωνισμός με τις ιδιωτικές κλινικές και, παράλληλα, να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθούν νέα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όπως επισημάνθηκε αρχίζει να γίνεται εμφανής ο κορεσμός του συστήματος.
  • Ο σχεδιαζόμενος δείκτης κόστους υγείας να μην αποτελέσει «δείκτη - πλαφόν» με αποκλειστικό σκοπό να περιορίζονται οι αυξήσεις. Διότι, όπως επισημάνθηκε, εάν τελικά λειτουργήσει μόνο ως πλαφόν για την τιμολόγηση αυτό σημαίνει ότι, άμεσα, οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας θα πρέπει να διαθέτουν 5 δισ. ευρώ, έξτρα, αποθεματικά και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη δημιουργήσει απαιτήσεις που θα πιέσουν υπέρμετρα κάποιες από τις εταιρείες του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά στην φορολόγηση, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της θέσπισης κινήτρων για την αύξηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ειδικότερα ανέφερε ότι, θα πρέπει να αυξηθεί η έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, να καταργηθεί ο φόρος 15% που επιβάλλεται στα ασφάλιστρα, αλλά και να εκπίπτουν τα ασφάλιστρα από το φορολογητέο εισόδημα του πολίτη.

Για τα ανασφάλιστα οχήματα, ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως εξήγησε, τεχνικά, το σύστημα είναι έτοιμο και βάσει της ενημέρωσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, μέχρι τις 16 Ιουνίου θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής ομαδικών συμβολαίων της Ένωσης, Φίλιππα Μιχάλη,ανέφερε πως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση φερεγγυότητας της ΤτΕ 2025, οι οικονομικές επιπτώσεις του μοντέλου FFS είναι σημαντικές και δημιουργούν προκλητή ζήτηση. Η προκλητή αυτή ζήτηση, πέρα από οικονομικές συνέπειες προς τους ασφαλισμένους, έχει και κοινωνική διάσταση. Προκλητή ζήτηση μπορεί να σημαίνει επιπλέον εξετάσεις, άρα ένας ασθενής μπορεί να εκτίθεται σε εξετάσεις τις οποίες δεν χρειάζεται. Μπορεί να σημαίνει επιπλέον παραμονή στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι  να κινδυνεύουν από λοιμώξεις κλπ.

Τέλος, σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος, επεσήμανε ότι από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου ενώ, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιρειών για το πως θα καλυφθούν ασφαλιστικά επιχειρήσεις οι οποίες λογίζονται μη ασφαλίσιμες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Απόρριψη του νομοσχεδίου για ευθανασία από το κοινοβούλιο

Μετά από τετραώρη συζήτηση, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε οριακά σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε Αγγλία και Ουαλία, που αφορούσε ασθενείς με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και αυστηρές προϋποθέσεις.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Προθεσμία Δευτέρα στους δύο γιατρούς-κατηγορούμενους

Οι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες του ιατρείου όπου κατέρρευσε ο Γιώργος Μαζωνάκης, θα εμφανιστούν ξανά τη Δευτέρα στα δικαστήρια για να απολογηθούν σχετικά με την κατηγορία της κακουργηματικής έκθεσης με αποτέλεσμα τον θάνατο.
νοσοκομειακός διάδρομος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΑΕ: Προειδοποίηση για μη τεκμηριωμένες θεραπείες και πλασμαφαίρεση

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, σχολιάζοντας το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, προειδοποιεί για τους κινδύνους των ανεξέλεγκτων εναλλακτικών θεραπειών και τονίζει ότι η πλασμαφαίρεση πρέπει να γίνεται μόνο σε νοσοκομεία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα δικαστήρια οι γιατροί για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δύο γιατροί, για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη στο ιατρείο τους. Οι κατηγορίες αφορούν τις ιατρικές πράξεις που έγιναν ή δεν έγιναν, καθώς και τη λειτουργία του ιατρείου τους.