ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

HSBC: Βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία, αλλά ηπιότερη της ευρωζώνης

Υποχώρηση κατά -6% του ΑΕΠ αναμένει για την Ελλάδα το 2020 η HSBC, την οποία ωστόσο θα ακολουθήσει γρήγορα η ανάκαμψη. Άνω του 6% η ύφεση για Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία.

Επιθετική ύφεση και είσοδος σε μη «χαρτογραφημένα ύδατα» για την ελληνική οικονομία αναμένει το 2020 η HSBC, σε έκθεσή της, καθώς εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα φθάσει στο 6%, αν και αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,8% το 2021. Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό αιτία για τη δυσάρεστη στροφή της ελληνικής οικονομίας είναι η πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδηγεί σε σχεδόν απόλυτη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση των δημοσίων δαπανών και πάγωμα τομέων που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός. 

Εντυπωσιακό, πάντως, θεωρείται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παρά το καθ’ όλα ισχυρό πλήγμα θα… αντέξει περισσότερο από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), για τις οποίες οι εκτιμήσεις είναι δυσμενέστερες. 

Αναφορικά με την Ελλάδα ο διεθνής χρηματοοικονομικός όμιλος τονίζει ότι μετά από μία εξαιρετικά οδυνηρή 10ετία η οικονομία κατόρθωσε να ανακάμψει και να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης τόσο το 2018 όσο και το 2019, γεγονός που προσφέρει έστω και ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

«Ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης ήταν το ξέσπασμα COVID-19. Πράγματι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει μία σειρά δραστικών μέτρων με ουσιαστικό «αποκλεισμό» της χώρας από τις 23 Μαρτίου έως και σήμερα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ο τομέας ο οποίος εκτιμάται ότι θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα δεν είναι άλλος από αυτόν του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά του φθάνουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια ήταν εντυπωσιακή, αλλά εάν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει μείωση των τουριστών κατά 50% φέτος, τότε και μόνο αυτό είναι ικανό να οδηγήσει σε συρρίκνωση κατά 5% της ελληνικής οικονομίας. 

 

Η HSBC, όμως, σπεύδει να υποστηρίξει ότι δεν «είναι αναγκαίο ότι θα χαθούν όλα», τονίζοντας ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκινά αρκετά αργά – την τοποθετεί μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου- ως εκ τούτου εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρθούν τον Μάιο τότε υπάρχει μεγάλη ελπίδα οι απόλυτα αρνητικές εκτιμήσεις να διαψευσθούν. 

Πέραν του τουρισμού σαφείς είναι οι ενδείξεις για υποχώρηση και άλλων τομέων, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί σημαντικά, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα σε ναυτιλία και μεταποίηση. Με δεδομένα, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία η HSBC εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6%, αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει με τον εντυπωσιακό ρυθμό το 5,8% το 2021. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ο όμιλος ανέμενε ανάπτυξη 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2020 και 2,1% για το 2021.

Μέτρα στήριξης και κίνδυνοι 

Συνεχίζοντας στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τα οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ (από πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019) και ενίσχυση του χρέους στο 190% του ΑΕΠ (από 176% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019), με το θετικό για την οικονομία να έγκειται στο γεγονός ότι τουλάχιστον για το 2020 η χώρα μας δεν θα υποχρεωθεί να «ευθυγραμμιστεί» με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. 

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα σαφή βοήθεια, μετά την απόφασή της να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP που ανακοίνωσε, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων στα 12 δισ. ευρώ. 

Στους κινδύνους που υπάρχουν εντάσσεται το γεγονός ότι εξαιτίας των εξ ανάγκης δυσμενών δημοσιονομικών μεγεθών, δεν θα μπορέσει να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ εκφράζονται σαφείς φόβοι για περαιτέρω αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), γεγονός που θα ανακόψει την καλή πορεία που εμφάνιζε η μείωσή τους το τελευταίο διάστημα.

Όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά διαθέσιμα (στα 32 δισ. ευρώ ή 16% του ΑΕΠ) προσφέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, καθώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021, ενώ εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο, μπορεί να ενταχθεί και σε πρόγραμμα δανεισμού υπό προϋποθέσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι εκτιμήσεις για ευρωζώνη 

Όπως προαναφέρθηκε η ελληνική οικονομία αν και θα προσγειωθεί απότομα, βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. 

 

Στην έκθεση της HSBC εκτιμάται ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 6,4% το 2020 αλλά θα κατορθώσει να ανακάμψει με ρυθμό 6,1% το 2021. Το ισχυρότερο πλήγμα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό με δεδομένη την έκταση της πανδημίας του κορονοϊού, θα δεχθεί η ιταλική οικονομία με την ύφεση να φθάνει φέτος στο 8,2% (με ανάκαμψη 7% το 2021), ακολουθούμενη από την ισπανική (συρρίκνωση του ΑΕΠ 7,5% για φέτος κα ανάκαμψη 7% για το 2021), τη γαλλική (-6,5% το 2020 αλλά στο +5,8% το 2021), ενώ από τη δραματική πορεία δεν κατορθώνει να ξεφύγει ούτε η Γερμανία, με πρόβλεψη ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της κατά 6,4% φέτος και ανάκαμψή της κατά 4% το 2020. 

Πορεία ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσει η Πορτογαλία, με συρρίκνωση της οικονομίας της 6% για το 2020 και ανάκαμψη στο +5,4% το 2020, ενώ την καλύτερη εικόνα εμφανίζει η ιρλανδική οικονομία, με την ύφεση να φθάνει το 2020 στο 4,1%, ενώ εκτιμάται ότι θα ανακάμψει κατά 3,6% το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Διαχειρίσιμο το κόστος των καταστροφών, σε καλό δρόμο η οικονομία

Περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει ο οίκος, μετά το roadshow που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, έχοντας συναντήσεις με τράπεζες και κυβερνητικά στελέχη.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα δύσκολα με την έκδοση ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «καίγονται» για γρήγορη έκδοση των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αλλά δεν είναι λίγες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που υπονομεύουν ένα εγχείρημα κρίσιμο για τον τουρισμό.