Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μία σειρά από προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των εισαγωγών καυσίμων και τη διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, που επηρεάζει άμεσα το κόστος ζωής. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών, με πρόταση για τη δημιουργία εφαρμογής που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις φθηνότερες τιμές βενζίνης.
Ως ορθές χαρακτήρισε τις προτάσεις αυτές, μιλώντας στο Business Daily, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής. Όπως διευκρίνισε, ένα σχετικό υπόμνημα προς την Επιτροπή είχε υποβάλει και ο Σύνδεσμος πριν από περίπου πέντε χρόνια. «Είμαστε σε κοινή γραμμή, είναι θέματα τα οποία θα εξυγιάνουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά». Θετικές οι εντυπώσεις και για τον Γεώργιο Βερούλη, Υπεύθυνο Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΛΙΝΟΙΛ. «Βλέπουμε πολύ θετικά τα βήματα που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού», δήλωσε σχετικά.
Σύμφωνα με την ΕΑ, η κανονιστική παρέμβαση με τη δημοσίευση της Έκθεσης Δεύτερων Απόψεων και την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί των προτεινόμενων μέτρων, στοχεύει στην αποκατάσταση στρεβλώσεων που διαπιστώθηκαν σε όλα τα στάδια της αγοράς - από τη διύλιση μέχρι τη λιανική διάθεση των βασικών πετρελαϊκών προϊόντων, όπως η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της κανονιστικής παρέμβασης ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2024 με τη δημοσίευση της Έκθεσης Πρώτων Απόψεων και την ολοκλήρωση της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης. Η Επιτροπή ανέλυσε τότε τη δομή της αγοράς, την εξέλιξη των τιμών, τις πρακτικές τιμολόγησης και το φαινόμενο της ασύμμετρης μετακύλισης τιμών («rockets and feathers»).
Ώθηση στις εισαγωγές καυσίμων
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εισαγωγών η Επιτροπή προτείνει τρία πολύ σημαντικά μέτρα. Καταρχάς, τη σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ), ενός ανεξάρτητου φορέα που θα τηρεί αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων εταιρειών, διευκολύνοντας κυρίως τις μη καθετοποιημένες εταιρείες χονδρικής εμπορίας να προχωρούν σε εισαγωγές χωρίς μεγάλο πρόσθετο κόστος αποθήκευσης. Μάλιστα, ο φορέας προτείνεται να εποπτεύεται από τη ΡΑΑΕΥ.
Δεύτερον, κρίνει απαραίτητη τη χαρτογράφηση και εποπτεία όλων των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών μέσω ενός ενιαίου μητρώου, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα εισαγωγών και να αξιοποιούνται καλύτερα οι υφιστάμενες υποδομές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μητρώο δεν θα περιορίζεται μόνο στους πιστοποιημένους χώρους που καταγράφονται από το ΥΠΕΝ.
Τρίτον, σύμφωνα με την ίδια, οι ρήτρες αποκλειστικής αποθήκευσης κρίνονται αντικίνητρο για τον ανταγωνισμό και την τήρηση αποθεμάτων από περισσότερους παρόχους. Η κατάργησή τους θεωρείται προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των εισαγωγών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Θα υπάρξει μικρή μείωση τιμών
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι σημαντικό που η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκει να ενισχύσει τις εισαγωγές, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μία μικρή μείωση των τιμών. «Αν εφαρμοστεί αυτό που ζητά η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει δικαίωμα και μία εταιρεία χονδρικής να κάνει εισαγωγή καυσίμων από μία άλλη χώρα που μπορεί να τα βρει φθηνότερα. Δε θα υπάρξει τεράστια διαφορά, αλλά σίγουρα θα μειωθεί κατά δύο λεπτά η μέση τιμή του λίτρου, αφού το μεταφορικό κόστος παραμένει, όσο φθηνά και να το βρεις», εξηγεί.
«Μέχρι τώρα για να κάνει κάποιος εισαγωγές θα έπρεπε να διατηρεί απόθεμα 90 ημερών που κανείς –πέρα από τα διυλιστήρια- δεν μπορεί να έχει. Άρα, μόνο αυτοί μπορούσαν να κάνουν εισαγωγές», λέει χαρακτηριστικά.
Πέρα από αυτά, όμως, η Επιτροπή προτείνει τη μείωση της διαφάνειας ως προς την ανακοίνωση των τιμών διύλισης στις εταιρείες εμπορίας, με σκοπό να περιοριστεί ο κίνδυνος σιωπηρής συνεννόησης μεταξύ παικτών της αγοράς -φαινόμενο που θεωρείται εν δυνάμει αντιανταγωνιστικό.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζει ότι «θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι κρυφές χρεώσεις των διυλιστηρίων, για τις οποίες η αγορά δεν έχει εικόνα πώς επιβαρύνουν την τελική τιμή».
Ψηφιακή εφαρμογή
Τέλος, η Επιτροπή κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση των καταναλωτών ως μία εξέλιξη του υπάρχοντος Παρατηρητηρίου Τιμών. Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή θα περιλαμβάνει τις τιμές των πρατηρίων ανά προϊόν, ανά πρατήριο και ανά γεωγραφική περιοχή σε πραγματικό χρόνο, και θα εμφανίζει στον χρήστη (με βάση την τρέχουσα τοποθεσία του) τα κοντινότερα σε αυτόν πρατήρια και τις τιμές σε αυτά.
Ωστόσο, ο κ. Βερούλης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον κίνδυνο νοθείας. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δραστηριοποιούμαστε σε μια παραβατική αγορά, όπου κάποιοι παρανομούν είτε με κλοπή στην αντλία είτε με νοθεία των καυσίμων. Το να καθοδηγεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον καταναλωτή προς το φθηνότερο πρατήριο ενέχει κινδύνους.
Έχουμε παρατηρήσει ότι ορισμένα πρατήρια πωλούν σχεδόν κάτω από το κόστος, κάτι που δεν είναι λογικό. Χρειάζεται, επομένως, ιδιαίτερη προσοχή».