ΓΔ: 1238.72 1.46% Τζίρος: 70.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επ. Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για την εξαγορά της ΘΑΛΗΣ από Motor Oil

Η ΘΑΛΗΣ είναι ενεργή στον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων και της ηλεκτρικής ενέργειας, με την Επ. Ανταγωνισμού να κρίνει πως δεν επηρεάζονται οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δυο εταιρείες.

Την έγκριση της απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου της ΘΑΛΗΣ από την Motor Oil έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού έπειτα από ομόφωνη απόφαση καθώς δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωσή της, οι σχετικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΘΑΛΗΣ αφορούν τον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων και τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, ως προς τον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων, οι επιμέρους σχετικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΘΑΛΗΣ είναι οι α) αγορά παροχής υπηρεσιών διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, β) αγορά παροχής υπηρεσιών διαχείρισης μη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων και γ) αγορά για την κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, ως προς τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιμέρους σχετικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΘΑΛΗΣ είναι α) αγορά κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και β) αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής.

Η μοναδική αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται αμφότερα τα μέρη είναι η αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής. Ως σχετική προϊοντική αγορά της συγκέντρωσης δύναται να θεωρηθεί και η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής, στην οποία δραστηριοποιείται μόνο ο όμιλος ΜΟΗ, αλλά συνδέεται καθέτως με την αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής, στην οποία δραστηριοποιούνται αμφότερα τα μέρη.

Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο (2) εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει την κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» (εφεξής και «ΜΟΗ») επί της εταιρείας με την επωνυμία «ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής και «ΘΑΛΗΣ»), κατά την έννοια του άρθρου 5, παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tzannetakis-Petros-Motor-Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζαννετάκης: Το επενδυτικό πλάνο της Motor Oil αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ

Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου αναφέρθηκε στη συμφωνία χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας βιοκαυσίμων Verd από τη Motor Oil

Η VERD που ιδρύθηκε το 2005, ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ που συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους αποβλήτων ελαίων.