ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αγρότες με τρακτέρ
Αγρότες διαδηλώνουν με τρακτέρ σε μπλόκο σε ελληνικό δρόμο.

Αλεξανδρούπολη: Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε βόρειο και νότιο Έβρο

Προχωρούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Έβρο, με μπλόκα σε Ορμένιο και Τελωνείο Κήπων. Η κυκλοφορία φορτηγών διεθνών μεταφορών διακόπτεται, καθώς οι αγρότες εντείνουν τις δράσεις τους.

Ο κόμβος του Ορμενίου και το Τελωνείο των Κήπων αποτελούν τα βασικά σημεία συγκέντρωσης για τους αγροτικούς συλλόγους του βόρειου και νότιου Έβρου, οι οποίοι συντονίζουν τις ενέργειες τους με στόχο την ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους.

Η διακοπή της κυκλοφορίας αφορά αποκλειστικά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ η ενίσχυση των μπλόκων συνεχίζεται. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, και του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλία Αγγγελακούδη, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο Τελωνείο των Κήπων, η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων από και προς την Τουρκία διεξάγεται κανονικά. Από την πλευρά της Τουρκίας, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, όπως θαλασσινά.

Ο αριθμός των φορτηγών που παραμένουν σταθμευμένα στην Εγνατία Οδό ανέρχεται περίπου στα 350, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή. Καθημερινά επιτρέπεται η διέλευση 50-70 φορτηγών προς την Τουρκία, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1.000 φορτηγά παραμένουν εγκλωβισμένα από την τουρκική πλευρά του τελωνείου.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή επαγγελματιών εστίασης και τοπικών φορέων, καλύπτει μέρος των ημερήσιων γευμάτων των οδηγών που έχουν αποκλειστεί στο τελωνείο. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις εκφράζουν τόσο ο Δήμος Ορεστιάδας όσο και η πλειοψηφία των φορέων και συλλόγων του βορείου Έβρου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγγελακούδης.

Εν όψει της νέας Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο μπλόκο της Νίκαιας, οι επικεφαλής των αγροτικών συλλόγων τονίζουν πως το βασικό ζητούμενο δεν είναι ο χρόνος πληρωμής ή τα ποσά που θα καταβληθούν. Όπως αναφέρουν, το αίτημα εστιάζει στην αλλαγή αγροτικής πολιτικής, τη σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και την καθιέρωση ενός διαρκούς διαλόγου που θα αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε μπλόκο αγροτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδιακή αποχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων από τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Σταδιακά επιστρέφουν στα χωριά και τις μονάδες τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, μετά από κινητοποιήσεις ενάμιση μήνα. Αύριο αποχωρούν από τα τελευταία μπλόκα σε εθνικές οδούς και κομβικά σημεία της περιοχής.
Μιχάλης Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Οι αγρότες δεν χρειάζονται επιτροπές, αλλά άμεσες λύσεις

Ως άλλοθι για κυβερνητική αποτυχία χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, την πρόταση για επιτροπή στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι οι αγρότες ζητούν λύσεις και στήριξη.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Παραγωγής και Ανθεκτικότητας

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει υπέρ του εθνικού διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα, αλλά απορρίπτει «προσχηματικές» διαδικασίες. Ο Δημ. Μάντζος ανακοίνωσε πρόταση για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Παραγωγής και Διατροφικής Ανθεκτικότητας, με δομή, αποστολή και χρονοδιάγραμμα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία.