ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Χατζηθεοδοσίου: Σωστή η μείωση φόρων, λείπουν μέτρα για ακρίβεια και αγορά

Θετική η μείωση της φορολογίας, όμως απουσιάζουν μέτρα για την ακρίβεια και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Σε θετικό τόνο υποδέχεται τη μείωση της φορολογίας ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει τη σημαντική απουσία μέτρων κατά της ακρίβειας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τη φορολογική μεταρρύθμιση και τονίζει πως η «μείωση των φορολογικών συντελεστών – και ο μηδενισμός τους για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας – είναι σίγουρα μία θετική κίνηση», ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών ως απάντηση στην ακρίβεια, που εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, η πραγματική σπουδαιότητα για τον πολίτη είναι όχι ο ονομαστικός του μισθός, αλλά η αγοραστική του δύναμη. Παράλληλα με την αναγκαιότητα στήριξης των εισοδημάτων, είναι εξίσου σημαντική η συγκράτηση των τιμών – ειδικά στα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιεστική πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό αντίμετρο, αν και αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης – ότι μια τέτοια μείωση δεν θα γινόταν αντιληπτή από τους καταναλωτές – δημιουργεί αντιφάσεις: «Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να διερωτηθούμε κατά πόσο πραγματικά θα επωφεληθούν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών για τους οποίους ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ κατά 30%», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ανεπαρκείς πρωτοβουλίες για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Ένα ακόμη σημείο κριτικής είναι η έλλειψη κονδυλίων ή μεταρρυθμίσεων προς όφελος των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε βελτιώσεις όπως η αναμόρφωση της φορολόγησης με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ούτε για την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα. Όπως αναφέρει, εκτός από κάποιες βελτιώσεις στην αδειοδότηση, «δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τόνωση της επιχειρηματικότητας, ούτε ουσιαστικές παρεμβάσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος».

Συνοψίζοντας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναγνωρίζει πως οι ανακοινωθείσες παρεμβάσεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση· εντούτοις, πολλά από τα βασικά αιτήματα των ανθρώπων της αγοράς παραμένουν δίχως ουσιαστική ανταπόκριση. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «αν οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα, αυτό αντανακλάται σε όλη την οικονομία», υπερτονίζοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένες και στοχευμένες λύσεις στο πεδίο της ακρίβειας και της επιχειρηματικότητας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Κριτική σε φορολογικό λαϊκισμό και ακοστολόγητες προτάσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του, απαντά σε ερωτήματα για 13η σύνταξη, 13ο μισθό και φορολογία. Τονίζει ότι το ζητούμενο είναι οι ρεαλιστικές προτάσεις με σαφές σχέδιο χρηματοδότησης, όχι απλώς η διαπίστωση αναγκών.
Λογότυπο ΣΕΒ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οδηγός για την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις

Ο ΣΕΒ δίνει συμβουλές για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, τονίζοντας τη σημασία της για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Η προτεραιότητα δίνεται σε απλές, επαναλαμβανόμενες διεργασίες με άμεσο όφελος.
Εκκίνηση νεοφυούς επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αποκλεισμός βασικών κλάδων από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε σοβαρά κενά στο πρόγραμμα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» του ΕΣΠΑ 2021-2027, κυρίως στους επιλέξιμους ΚΑΔ, τονίζοντας την ανάγκη για βελτιώσεις υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καφούνης: Κλειδί το σύγχρονο και βιώσιμο εμπόριο για την ανταγωνιστικότητα

Το ελληνικό εμπόριο μετασχηματίζεται ψηφιακά, με τη στήριξη της ΕΣΕΕ, όπως επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση στον Πύργο. Στόχος είναι η ενίσχυση ΜμΕ απέναντι στις νέες καταναλωτικές τάσεις και τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας.