ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
Φώτο: Shutterstock

Η ΝΑ Ευρώπη πυλώνας στον ενεργειακό χάρτη Ευρώπης και Ατλαντικού

Το SEEF2025 στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε τη ΝΑ Ευρώπη ως στρατηγικό κόμβο ενέργειας, με έμφαση στις ΑΠΕ, τις υποδομές και τη διατλαντική συνεργασία για ασφάλεια και ανάπτυξη.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αναδεικνύεται σε καθοριστικό πυλώνα στον ευρωπαϊκό και διατλαντικό ενεργειακό χάρτη, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της θέση σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του 9ου Southeast Europe Energy Forum (SEEF2025), που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE), σε συνεργασία με σημαντικούς διατλαντικούς φορείς, όπως το Atlantic Council και το Global Energy Institute του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2025, στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της πόλης ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Σαρακάκης, υπογράμμισε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, της δέσμευσης άνθρακα, του υδρογόνου και των ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν τους κύριους άξονες επενδύσεων και ανάπτυξης, οδηγώντας σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενισχύοντας την ευημερία. Όπως τόνισε, «η περιοχή μας βρίσκεται σε σταυροδρόμι, γεωγραφικά, στρατηγικά και πολιτικά. 

Επιλέγοντας τη διασυνδεσιμότητα και αγκαλιάζοντας τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες, μπορούμε να μετατρέψουμε την ευαλωτότητα σε ανθεκτικότητα και τις προκλήσεις σε βιώσιμη ανάπτυξη». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα ως μοχλού μετασχηματισμού.

Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, εστίασε στη διπλή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και της γεωπολιτικής, που αλλάζουν τα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα. Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ανεξαρτησία, διατηρώντας ισχυρές συμμαχίες για τη στήριξη της καινοτομίας και των υποδομών.

 Αυτό φέρνει τη ΝΑ Ευρώπη σε κομβικό ρόλο, μετατρέποντάς την σε σημαντικό κόμβο διαμετακόμισης και επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρτούνια, «η επίτευξη των κοινών μας στόχων - διαφοροποίηση, απανθρακοποίηση και τεχνολογική καινοτομία - απαιτεί όραμα, ρεαλισμό και ισχυρές συνεργασίες».

Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αναταραχές που διαμορφώνουν την ενεργειακή αγορά, προκαλώντας αβεβαιότητα αλλά και ευκαιρίες. 

Τόνισε ότι οι εξελίξεις στις ροές ενέργειας επηρεάζουν άμεσα το ενεργειακό μείγμα και τη λειτουργία της αγοράς, ενώ κάθε χώρα καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ανάλογα με τη δομή του ενεργειακού της συστήματος.

 Όπως σημειώθηκε, η επένδυση στις υποδομές είναι καθοριστική, καθώς αυτές συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής ασφάλειας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη προβάλλει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, καταξιώνοντας τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.

Ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), επεσήμανε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. 

Η περιοχή αποτελεί «γέφυρα» ανάμεσα σε βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά ενεργειακά δίκτυα, ενώ λειτουργεί και ως πεδίο δοκιμής νέων στρατηγικών για την ασφάλεια εφοδιασμού, την ενοποίηση των αγορών και την απανθρακοποίηση. Παρόλα αυτά, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις στις υποδομές εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί διευρυμένη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των χρηματοπιστωτικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το 9ο SEEF2025 συγκέντρωσε κυβερνητικούς αξιωματούχους από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναλυτές, ακαδημαϊκούς, ειδικούς στην ενέργεια και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ενισχύοντας τον διάλογο για τις εξελίξεις και τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών στον κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Η βιομηχανία στηρίζει το ΑΕΠ της Ελλάδας

Ο Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία της βιομηχανίας για ΑΕΠ Ελλάδας και Ευρώπης εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ΣΒΕ στη ΔΕΘ. Δεσμεύτηκε να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου στις Βρυξέλλες λόγω του χαρτοφυλακίου του.
Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Υπαρξιακές προκλήσεις ΕΕ και πρόοδος Ελλάδας στη δημοσιονομική πολιτική

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ημερησίας» την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και δημιουργίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ενισχύσει την άμυνά της χωρίς υποδείξεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια ισχυρότερη, ανταγωνιστική και ασφαλή Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής συμφωνίας για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με διασφάλιση των κοινών προτεραιοτήτων.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για την παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ στις δαπάνες για την παιδεία, με μόλις 3,3% του ΑΕΠ το 2023, και προτείνει αύξηση χρηματοδότησης, μόνιμους διορισμούς και στήριξη της ειδικής αγωγής.