ΓΔ: 2099.93 0.61% Τζίρος: 154.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:39
Φώτο: Shutterstock

Ελπίδες πως τα νέα μοντέλα θα σώσουν τον τζίρο της αυτοκίνησης

Οι άνθρωποι της αυτοκίνησης αναμένουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ελπίζουν σε μαζικές πωλήσεις οχημάτων που θα καταφέρουν να διασώσουν τα φετινά αναιμικά κέρδη.

Η επανέναρξη της αγοράς στην μετα-κορονοϊό εποχή παγκοσμίως είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν πρωτίστως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και δευτερευόντως οι αντιπροσωπείες κάθε χώρας. Στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες ημέρες το γενικό πρόσταγμα της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων και ένα γενικό πλάνο πάνω στο οποίο θα βαδίσουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Πάντα, όμως, με μέτρο και σύνεση. Στην επανεκκίνηση της οικονομίας οι άνθρωποι της αυτοκίνησης ελπίζουν να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις οχημάτων και ένας σημαντικός κύκλος εργασιών που να δικαιολογεί αυξημένο τζίρο και έστω -αναιμικά- κέρδη.

Το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα πριν από τα μέτρα, αναμένονταν να κυκλοφορήσουν σημαντικά μοντέλα, πάνω στα οποία οι αντιπροσωπείες είχαν βασιστεί για να πετύχουν αυξημένες πωλήσεις. Μπορεί να μην είδαμε για παράδειγμα την παρουσίαση της νέας Skoda Octavia που θα γίνονταν στην Κρήτη ή το νέο Seat Leon, την νέα Mercedes GLA και το Audi Q3 Sportback, όμως πολύ σύντομα θα υπάρξουν μια σειρά από παρουσιάσεις νέων μοντέλων που θα τονώσουν το ενδιαφέρον των πελατών για περαιτέρω έρευνα και αναζήτηση. Για παράδειγμα πολύ σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει η Hyundai το i10, ενώ το ίδιο θα κάνει η VW με το ID3 και η Opel με το e-Corsa.

Αυτά τα μοντέλα αναμένεται να αποτελέσουν μόνο ένα μικρό δείγμα από αυτά που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στη φαρέτρα τους εκδόσεις που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όλων των βιομηχανιών είναι η υβριδική τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση που θα παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς τα νέα όρια ρύπων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών. Άλλωστε τα πρόστιμα είναι τεράστια και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να τα μετακυλήσουν στις τιμές των νέων μοντέλων.

Το ζητούμενο είναι ο Απρίλιος να αποτελέσει τον τελευταίο μήνα που θα δούμε μείωση των πωλήσεων, καθώς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι πωλήσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν τα εργοστάσια στην Κίνα, με τη ζήτηση για τα νέα αυτοκίνητα να ανεβαίνει συνεχώς. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ευρώπη. Ήδη κάποια εργοστάσια έχουν ξεκινήσει τη γραμμή παραγωγής και κάποια άλλα αναμένονται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, είναι η χαμηλή τιμή της βενζίνης και οι διακοπές του καλοκαιριού. Άλλωστε παραδοσιακά αυτούς τους μήνες πριν από τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων για τις καλοκαιρινές διακοπές, η κατάσταση σε συνεργεία και αντιπροσωπείες παρουσιάζεται σημαντικά ανοδική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σειρά αυτοκινήτων ΚΤΕΟ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

TUV: Ένα στα πέντε αυτοκίνητα με σοβαρά ελαττώματα στους τεχνικούς ελέγχους

Η TUV καταγράφει ότι 21,5% των οχημάτων αποτυγχάνει στον τεχνικό έλεγχο, με τα ελαττώματα να αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ηλικία τους. Ξεχωρίζουν Mini Cooper SE, Audi Q4 e-tron και Mazda 2, ενώ το Tesla Model Y κατατάσσεται τελευταίο.
Ford Ranger υβριδικό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Ford Ranger PHEV κερδίζει το International Pick-Up Award 2026-2027

Το Ford Ranger PHEV κατέκτησε το International Pick-up Award 2026-2027, όντας το πρώτο υβριδικό που τιμάται. Εντυπωσίασε με τη συνδυασμένη υβριδική του απόδοση, off-road ικανότητες και τη λειτουργία Pro Power Onboard ως κινητή μονάδα ενέργειας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη γνωστής ηθοποιού στη Βουλιαγμένη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Γνωστή ηθοποιός συνελήφθη στη Βουλιαγμένη αφού εντοπίστηκε να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα, χωρίς πινακίδες και με επίπεδα αλκοόλ άνω του ορίου, με την ΕΛΑΣ να σχηματίζει δικογραφία για πολλαπλές παραβάσεις.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν σημαντική μείωση επικίνδυνων ρύπων, όμως η περιορισμένη αυτονομία και το ελλιπές δίκτυο φόρτισης τα καθιστούν λιγότερο ελκυστικά για αγοραστές σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ESG

Η χρήση πράσινου αλουμινίου μειώνει εκπομπές αντίστοιχες 900.000 οχημάτων

Η μετάβαση σε πράσινο αλουμίνιο μπορεί να μειώσει εκπομπές CO₂ όσο 900.000 οχήματα, ενώ το κόστος έως το 2040 εκτιμάται σε μόλις 25 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή καθαρή τεχνολογία.