ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακαταμάχητες τιμές κατοικιών για Golden Visa στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ένας Κινέζος επενδυτής μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα δίπλα στην Ακρόπολη με 3.620 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Πεκίνο θα πλήρωνε 12.640 ευρώ/τ.μ. Τι δείχνει η διεθνής σύγκριση τιμών.

Το πλέον «ανταγωνιστικό πακέτο» προσφέρει στην παρούσα χρονική συγκυρία η ελληνική αγορά κατοικίας, εξηγώντας την μεγάλη απήχηση που απολαμβάνει μεταξύ των ξένων επενδυτών, τόσο συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου που προσφέρουν πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής (Golden Visa), όσο και σε σχέση με την πορεία των τιμών στις χώρες προέλευσης των ίδιων των επενδυτών, δηλαδή την Κίνα, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αρκεί μια απλή σύγκριση ενός διαμερίσματος 120 τ.μ. για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές.

Για παράδειγμα, σήμερα, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα της τάξεως των 120 τ.μ. στο Κολωνάκι αντί ποσού της τάξεως των 3.620 ευρώ/τ.μ., που είναι και το χαμηλότερο σε σχέση με τις γύρω χώρες, αλλά και τις χώρες προέλευσης των επενδυτών της Golden Visa. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Κινέζοι, που αποτελούν και την πολυπληθέστερη κατηγορία επενδυτών στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος. Ένα αντίστοιχο ακίνητο στο Πεκίνο κοστίζει σήμερα 12.640 ευρώ/τ.μ., δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο, ενώ στη Σαγκάη το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 7.070 ευρώ/τ.μ., κοστίζοντας διπλάσια χρήματα.

Οι τιμές ανταγωνιστικών χωρών

Στο Ισραήλ και δη στο Τελ Αβίβ, το κόστος ενός αντίστοιχου ακινήτου προσεγγίζει τα 17.000 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή, ένας Ισραηλινός επενδυτής μπορεί με τα ίδια χρήματα που θα δαπανούσε στην χώρα του για ένα διαμέρισμα, να αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα διαμερίσματα στην Αθήνα και δη στην ακριβότερη συνοικία του κέντρου της πόλης και σε κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη. Ανάλογη εικόνα προκύπτει και με τα ακίνητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κοστίζουν 5.400 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, ή την Τουρκία, όπου το αντίστοιχο κόστος στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνά τα 4.500 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα και οι Ρώσοι επενδυτές καλούνται να καταβάλουν 6.300 ευρώ/τ.μ στην χώρα τους, σχεδόν διπλάσια χρήματα έναντι της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ και μεταξύ των μεσογειακών χωρών, όπου προσφέρονται αντίστοιχα με το ελληνικό, προγράμματα Golden Visa, που επιτρέπουν σε πολίτες εκτός Ε.Ε., να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε., η ελληνική αγορά έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα στην Ισπανία, το μέσο κόστος ενός συγκρίσιμου ακινήτου διαμορφώνεται σε σχεδόν 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Πορτογαλία σε 3.830 ευρώ/τ.μ. και την Μάλτα σε 4.575 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου, το ελάχιστο ύψος της επένδυσης έχει καθοριστεί σε 500.000 ευρώ, έναντι 250.000 ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το Airbnb

Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο παράγοντας της εξίσου ανταγωνιστικής απόδοσης των ελληνικών ακινήτων, μέσω των μισθώσεων τύπου Airbnb, ή ακόμα και μέσω συμβατικών ενοικιάσεων, μια επιλογή που βλέπουμε να ακολουθούν όλο και περισσότεροι ξένοι, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τους λόγους που και φέτος, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων κινούνται με «φρενήρη» ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει το 95%. Ειδικότερα, αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το φετινό πρώτο εξάμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επιπλέον, σημαντικό δέλεαρ για τους ξένους αποτελεί και η προοπτική μελλοντικών υπεραξιών, στην περίπτωση της μεταπώλησης του ακινήτου που θα αποκτήσουν. Η γενική παραδοχή είναι ότι η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ανόδου των αξιών, τόσο των τιμών πώλησης, όσο και των τιμών ενοικίασης, κάτι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο πλαίσιο της λήψης μιας επενδυτικής απόφασης αυτού του είδους. Οι ξένοι γνωρίζουν δηλαδή ότι υπάρχει μια εξαιρετική επιλογή εξόδου από την ελληνική αγορά, εφόσον το θελήσουν, κεφαλαιοποιώντας έτσι την υπεραξία που θα έχει δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα.

Οι τιμές πώλησης πολυτελών διαμερισμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό*

ΧώραΤιμή πώλησης 
Ελλάδα3.620  ευρώ/τ.μ.
Τουρκία4.580 ευρώ/τ.μ.
Ισπανία5.000 ευρώ/τ.μ.
Ρωσία6.300 ευρώ/τ.μ.
Πορτογαλία3.830 ευρώ/τ.μ.
Μάλτα4.575 ευρώ/τ.μ.
Ισραήλ17.000 ευρώ/τ.μ.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα5.400 ευρώ.τ.μ.
Κίνα (Πεκίνο)12.640 ευρώ/τ.μ.
Κίνα (Σαγκάη)7.070 ευρώ/τ.μ.

Πηγή: Global Property Guide, *Οι τιμές αφορούν ένα πρόσφατα ανακαινισμένο μεταχειρισμένο ακίνητο 120 τ.μ. στο κέντρο πόλης)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσια κεφάλαια ξένων για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα

Άλμα 94,6% στις εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορές ακινήτων κατά το α' εξάμηνο του έτους, πιθανόν να αυξηθούν στα 2,5 δισ. ως το τέλος του έτους. Ποια ακίνητα προτιμούν οι επενδυτές, τι θα αλλάξει στο πρόγραμμα της «χρυσής» βίζα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα ενοίκια των γραφείων και το 2024

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία είναι περιζήτητα.