Φώτο: ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει ύφεση αλλά δεν γυρίζουμε στα μνημόνια

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ANT1. «Η έκταση του προβλήματος θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα και στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα. 

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός τόνισε ότι η έκταση του προβλήματος θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση. Γι αυτό, όπως είπε, χρειάζεται όλοι να ενεργήσουμε αλληλέγγυα. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα μνημόνια. «Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020» είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, όπως είπε, την Πέμπτη αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους τα 600 ευρώ οι 150.000 επιστήμονες δικαιούχοι. Ακόμη, ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη και έως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση. Περίπου 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν στους λογαριασμούς τους 800 ευρώ, είπε ο υπουργός, ενώ πάνω από 90.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν.

Το συνολικό πακέτο μέτρων θα φθάσει τα 24 δις ευρώ που εξασφαλίζονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, από ευρωπαϊκούς πόρους και από την έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογράμμισε ο υπουργός τονίζοντας ότι «δεν έχουμε όμως ακόμα εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην αναλογία του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, τόνισε ότι ό,τι ποσοστό οφείλει η κυβέρνηση αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για όσο διάστημα κάποιος εργαζόμενος πολίτης δεν εργάζεται και μέχρι να πάει στη δουλειά, η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Ακόμη, αναφερόμενος στην έκπτωση ενοικίου όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αυτό θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ