Οι Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προσφέροντας πρόσβαση σε μεγάλες αγορές και ενισχύοντας τη διεθνή τους παρουσία. Η Enterprise Greece διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την εξωστρέφεια των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στοχευμένη πληροφόρηση, εργαλεία δικτύωσης και δράσεις ενίσχυσης των εξαγωγών.
Αφορμή για τη σχετική ανακοίνωση αποτέλεσε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της σειράς FTAs Webinar Series, με θέμα: «Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ - Ασιατικών Χωρών: Νέοι Ορίζοντες για τις Εξαγωγές σας», που διοργάνωσε πρόσφατα η Enterprise Greece σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network Hellas και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει σε ισχύ Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με αρκετές ασιατικές χώρες, ενώ άλλες βρίσκονται σε στάδιο διαπραγμάτευσης ή ολοκλήρωσης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλύτερη αξιοποίηση αυτών των συμφωνιών από τις ελληνικές ΜμΕ, με έμφαση σε πρακτικά εργαλεία πρόσβασης στις αγορές της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και άλλων σημαντικών οικονομιών της Ασίας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Δημήτριος Σκάλκος, ο πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ (μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος), και η Αναστασία Σαρχόσογλου, συντονίστρια του Enterprise Europe Network Hellas.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πίτερ Μπερτζ, επικεφαλής της Μονάδας R.2 στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG TRADE). Παρουσίασε τα βασικά οφέλη των ευρωπαϊκών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, καθώς και συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις ασιατικές αγορές.
Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Μικολάϊ Ολζένσκι, εμπειρογνώμονας της DG TRADE, και η Έλενα Μακρυπίδη, σύμβουλος ΟΕΥ B' στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις νέων συμφωνιών με την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.
Ο Γιώργος Μπάνος, partnership manager του HELLENIC-ASEAN Business Council, παρουσίασε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για να διεισδύσουν με επιτυχία στις αγορές της Ασίας, τονίζοντας τη σημασία των τοπικών συνεργασιών και της κατανόησης των κανονιστικών πλαισίων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαδραστική ενότητα ερωτήσεων-απαντήσεων, υπό τον συντονισμό του Άλκμαν Γρανίτσα (Kyklos Associates). Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, επιμελητηρίων και εξαγωγικών φορέων από όλη την Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, ενισχύοντας τον διάλογο για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εμπορικών συμφωνιών στην Ασία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σεμινάριο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο κανάλι YouTube της Enterprise Greece και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).