Φώτο: Shutterstock

Πρωτομαγιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Βάσει νόμου, η Πρωτομαγιά έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία κι ως εκ τούτου ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

«Η Πρωτομαγιά αποτελεί υποχρεωτική αργία κι αυτό θα ισχύσει και φέτος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεταφορά των εορτασμών για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, το οποίο αναφέρεται στους εορτασμούς και τις πορείες. Τα παραπάνω δεν αφορούν στην αργία όσον αφορά τους εργαζόμενους», αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η εταιρία συμβούλων N|E|P|A ECONOMIC CONSULTING.

Βάσει νόμου, η Πρωτομαγιά έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 κι ως εκ τούτου ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι, κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία προσαύξηση. Όσοι αμείβονται με μισθό, θα πάρουν κανονικά το μισθό τους, χωρίς περικοπή.

Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Όπως αναφέρει η N|E|P|A ECONOMIC CONSULTING οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.

  • Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους , 
  • Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Μέχρι και σήμερα 30/04/2020 δεν έχει εξαγγελθεί από τους αρμόδιους φορείς κάτι διαφορετικό σχετικά με την αργία της Πρωτομαγιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγγυήσεις για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από το υπ. Εργασίας

Ο υπ. Εργασίας ανέφερε για το θέμα των υπερωριών πως δεν θίγεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί το δώρο Πάσχα σε όσους δεν το έχουν ήδη λάβει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,7 δισ. τα κεφάλαια για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος SURE

Το συνολικό ποσό που προτείνει να δοθεί η Κομισιόν φθάνει στα 81,4 δισ. ευρώ και αφορά 15 κράτη - μέλη της Ένωσης, τα οποία έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία. Από τον Σεπτέμβριο η εκταμίευση τονίζει το υπ. Οικονομικών.