ΓΔ: 2100.92 -0.33% Τζίρος: 78.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:37
Φωτο: Shutterstock

Στήριξη στον τουρισμό με μείωση ΦΠΑ και έκτακτες φοροαπαλλαγές

Στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις για τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιτάχυνση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του υπ. Οικονομικών.

Στοχευμένες παρεμβάσεις με μειώσεις στους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές για τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενεργοποίηση κάθε ώριμης δημόσιας επένδυσης και επίσπευση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας προοιωνίζεται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα για τη στήριξη της ζήτησης σχεδιάζονται μεταξύ άλλων:

  • Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν το φετινό καλοκαίρι επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021, αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% από 13% καθώς και έκτακτες φοροαπαλλαγές.
  • Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.
  •  Άμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.
  •  Άμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. η επένδυση του Ελληνικού.

Δίνοντας το στίγμα του νέου μίγματος της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, στο πρόγραμμα επισημαίνεται ότι «οι πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα, θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε την ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο».

Επίσης τονίζεται ότι, «όσο η πλευρά της προσφοράς ενισχύεται έναντι της ζήτησης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, θα προσαρμόζουμε και τη σύνθεση των μέτρων ζήτησης. Συγκεκριμένα, από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας (means-tested measures), τα οποία θα καθορίζονται από το αν οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που λαμβάνουν την στήριξη ανήκουν σε κλάδους που έχουν ανοίξει, όπως επίσης και από το επίπεδο του οικογενειακού τους εισοδήματος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο SHEIN
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η κυβέρνηση θέλει τρίμηνο κλείσιμο της Shein

Η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει δικαστικά την αναστολή λειτουργίας της ιστοσελίδας της Shein στη Γαλλία για τρεις μήνες, εξαιτίας πώλησης παράνομων προϊόντων, ενώ η εταιρεία άνοιξε το πρώτο φυσικό κατάστημά της στο Παρίσι.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά αύριο η καταβολή ενισχύσεων για 2,4 εκατομμύρια πολίτες

Από αύριο ξεκινά η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ σε πάνω από 1,4 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους αναπηρίας, ενώ για τα ζευγάρια που πληρούν τα κριτήρια, το ποσό γίνεται 500
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Επιτυχής πολιτική σημαίνει λιγότεροι φόροι περισσότερα έσοδα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων και η αύξηση εσόδων μέσω επενδύσεων, μείωσης χρέους και ανεργίας. Τόνισε και τη διανομή των 250 ευρώ σε συνταξιούχους.