ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 04:14:36
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Υπ. Οικονομικών: 12μηνη αναστολή αναγκαστικών εκτελέσεων για πυρόπληκτους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε 12μηνη αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2025, στο πλαίσιο κρατικής αρωγής.

Σε αναστολή για 12 μήνες τίθεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2025, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 5738/30.10.2025).

Η αναστολή περιλαμβάνει πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, αποβολές και προσωπικές κρατήσεις, καθώς και την αναστολή προθεσμιών για την άσκηση ενδίκων μέσων που σχετίζονται με εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο οι απαιτήσεις για διατροφή.

Δικαιούχοι της αναστολής είναι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως πληγέντες από τις αρμόδιες περιφέρειες και έχουν ενταχθεί στη κρατική αρωγή ή στο πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ως πληγείσες, στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λασιθίου, Χανίων, Χίου, Άρτας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Θεσπρωτίας, με ημερομηνία έναρξης για κάθε περιοχή την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης των πληγέντων και της οικονομικής ανακούφισης κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβάλλεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους σε Υγεία και Πολ. Προστασία

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα πιστωθεί σήμερα στους λογαριασμούς είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία.
Κεφαλογιάννης επιχειρηματίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης για «Ενεργή Μάχη»: 13 νέα κέντρα διαχείρισης κινδύνων και πρόληψη

Ο Γ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη» με 13 νέα κέντρα διαχείρισης κινδύνων στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, ενίσχυση της πρόληψης και προδιαγεγραμμένη καύση.