ΓΔ: 2287.68 0.17% Τζίρος: 120.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:43
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Κοζάνη: Εγκαίνια Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με Παπαθανάση

Ο Ν. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε πως όλα τα έργα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία θα υλοποιηθούν, με το πρόγραμμα να κλείνει το 2029 ή το αργότερο το 2030. 55.000 στρέμματα ΔΕΗ μεταβιβάστηκαν στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.

Τη διαβεβαίωση ότι όλες οι δράσεις που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027 της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία θα υλοποιηθούν, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Η δήλωση έγινε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια των γραφείων του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων στην Κοζάνη.

Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε τους νέους επενδυτές, καθώς και όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια στην επόμενη προκήρυξη του προγράμματος, ότι το νέο πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2026. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2029, με το ενδεχόμενο παράτασης έως το 2030, υπό διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η συνολική ένταξη επενδυτικών σχεδίων για τη Δυτική Μακεδονία ανέρχεται σε 436 εκατ. ευρώ, αφορώντας 2.710 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν φθάσει τα 36 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην τοπική οικονομία, σημείωσε πως η διαδικασία είχε ξεκινήσει πολύ πριν από το 2019 και η περιοχή ήταν ήδη ενήμερη για τις συνέπειες. Υπογράμμισε ότι η απάντηση στη φυγή των νέων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Για τη διαχείριση των εδαφών που η ΔΕΗ μεταφέρει στην εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν μεταβιβαστεί 55.000 στρέμματα, ενώ έως το τέλος του 2025 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αναμένεται να φθάσει τα 80.000 στρέμματα.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπαθανάση στην περιοχή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συνάντηση με τον Πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόοδος του έργου «θύλακας καινοτομίας», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και το Τεχνολογικό Πάρκο Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία κυττάρου καινοτομίας στους χώρους του πανεπιστημίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Εγκρίθηκαν προγράμματα ανάπτυξης τριών περιφερειών με 481 εκατ.

Εγκρίθηκαν τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης για Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά στο ΕΠΑ 2026-2030, με συνολικό προϋπολογισμό 481 εκατ. ευρώ μαζί με υπερδέσμευση.
Άδωνις Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν τα Περιφερειακά Προγράμματα για Θεσσαλία, Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο

: Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την έγκριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης 2026-2030 για Θεσσαλία, Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 577,2 εκατ. ευρώ με υπερδέσμευση.
Μπάσκετ μπάλα καλάθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβάθμιση και ανακαίνιση του κλειστού αθλητικού Πτολεμαΐδας με 3,8 εκ.

Στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, με εργασίες 3,8 εκατ. ευρώ για ασφάλεια, ενεργειακή εξοικονόμηση και προσβασιμότητα.
Αρχαία κυκλαδικά εκθέματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηματοδότηση 16,95 εκατ. για πολιτιστική κληρονομιά σε Δ. Μακεδονία - Μεγαλόπολη

Με 16,95 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται έργα πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Περιλαμβάνονται Ρωμαϊκή Έπαυλη Αμυνταίου, νέο μουσείο Μεγαλόπολης και εργασίες στο αρχαίο θέατρο.