ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:01:43
Πύργος Ηρακλείου υπό κατασκευή
Κατασκευή πύργου ελέγχου στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Αναπτύσσονται υποδομές και υποστηρικτικά έργα στο χώρο.

Το 2026 ορόσημο για το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη

Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με τον ανάδοχο για τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας να επιλέγεται σύντομα. Το 2027 θα γίνουν δοκιμαστικές πτήσεις, στοχεύοντας να μετατραπεί σε βασικό αεροπορικό κόμβο.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η επόμενη χρονιά για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, καθώς σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Επιπλέον, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος για την προμήθεια του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, ένα σημαντικό ορόσημο για την πρόοδο του αεροδρομίου.

Το νέο αεροδρόμιο, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Προβλέπεται ότι το 2027 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του διεθνούς αερολιμένα Καστελίου.

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Srinivas Bommidala, πρόεδρος του Ομίλου GMR, ενός εκ των μετόχων του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης-ΔΑΗΚ, το αεροδρόμιο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε αεροπορικό hub για ολόκληρη την περιοχή, με υψηλή επιβατική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Νοέμβριο, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο κατέγραψε αύξηση επιβατών κατά 9,2%, φτάνοντας τους 245.969 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το έργο κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με την πρόοδο να ξεπερνά το 65%. Οι φέροντες οργανισμοί του πύργου ελέγχου, του αεροσταθμού και των περισσότερων κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης ο πύργος ελέγχου και το terminal επτά επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ.

Η υλοποίηση της νέας οδικής σύνδεσης με τον ΒΟΑΚ έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 85%, με εξαίρεση ένα τμήμα όπου κατασκευάζεται σήραγγα τριών χιλιομέτρων. Ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3,2 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ η τοποθέτηση του ραντάρ στο Λόφο Παπούρα εξαρτάται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τις εργασίες εγκατάστασης του ραντάρ, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης μήκους 3.200 μέτρων, κατηγορίας ICAO 4E
  • Παράλληλο τροχόδρομο ίσου μήκους και οκτώ συνδετήριους τροχόδρομους
  • Χώρο στάθμευσης αεροσκαφών με δυνατότητα εξυπηρέτησης διαφόρων κατηγοριών
  • Κτίριο αεροσταθμού επτά επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 93.000 τ.μ.
  • Πύργο ελέγχου 4.850 τ.μ. και ύψους 44 μέτρων
  • Δέκα κτίρια/εγκαταστάσεις για τις λειτουργικές ανάγκες του αεροδρομίου
  • Χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης για 1.378 οχήματα, 206 μοτοσυκλέτες, 168 ταξί και 96 λεωφορεία
  • Εμπορική ζώνη επιφάνειας 400 στρεμμάτων
  • Κλειστό αυτοκινητόδρομο σύνδεσης με τον ΒΟΑΚ, μήκους περίπου 18 χιλιομέτρων
  • Αρτηρία σύνδεσης με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννος, μήκους 6 χιλιομέτρων
  • Περιμετρική οδό Καστελίου 1,5 χιλιομέτρου και εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων

Πηγή: ΤΕΡΝΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρίστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της χώρας

Ο Χρίστος Δήμας παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών, από μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και επεκτάσεις μετρό έως το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καλώντας διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν στο αναπτυξιακό όραμα της χώρας.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας για τον Κάθετο Διάδρομο

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για τον Κάθετο Διάδρομο Αιγαίου–Μαύρης Θάλασσας, έργο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας που ενισχύει τη συνδεσιμότητα, την ασφάλεια και τη διασυνοριακή συνεργασία.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννη: Νέα δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό με αύξηση εσόδων 9%

Στην εκδήλωση «Ο Τουρισμός αλλάζει–Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί», η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέδειξε την άνοδο εσόδων και αφίξεων, τον στρατηγικό σχεδιασμό για βιώσιμες υποδομές και τη νέα ευρωπαϊκή διάσταση του κλάδου.
Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σταθμός εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων της Ολυμπίας Οδού στον ΣΕΑ Ακράτας

Η Ολυμπία Οδός εγκαινίασε νέο σταθμό εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων στον ΣΕΑ Ακράτας, με 45 θέσεις στάθμευσης, 24ωρη επιτήρηση και πλήρεις παροχές, ενισχύοντας την ασφάλεια και τις μεταφορές στη χώρα.