ΓΔ: 2682.69 1.62% Τζίρος: 223.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:36
Φώτο: Shutterstock

Γιατί μπορεί να ακριβύνει το ελαιόλαδο, ο μηχανισμός που φουσκώνει τις τιμές

Η πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο το 2025 δίνει ανάσα στους καταναλωτές, ωστόσο οι συνθήκες για νέες ανατιμήσεις παραμένουν ενεργές και παρούσες.

Το 2025, τουλάχιστον στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές του ελαιολάδου κατέγραψαν σημαντική μείωση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση τιμή στο ράφι έχει υποχωρήσει έως και 34% σε σχέση με το 2024. 

Για πρώτη φορά μετά από δύο δύσκολα χρόνια, ο καταναλωτής βλέπει μια πραγματική - και όχι οριακή - ανάσα.

Όμως αυτή η εξέλιξη δεν αναιρεί το βασικό ερώτημα, πρόκειται για μόνιμη διόρθωση ή απλώς για μια ανάπαυλα;  Τα νέα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) και οι δύο εκτενείς μελέτες της Επιτροπής Ανταγωνισμού δείχνουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα, και το πώς διαμορφώνονται οι τιμές, μπορεί να μην εκδηλώθηκε φέτος, αλλά οι συνθήκες για να επανεμφανιστεί παραμένουν.

Γιατί έπεσαν οι τιμές το 2025

Η αποκλιμάκωση του 2025 δεν ήρθε τυχαία. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 38% την περίοδο 2024/25, φτάνοντας τους 3,57 εκατ. τόνους, με την Ισπανία να καταγράφει άλμα 66%. Ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού στις βασικές αγορές της Μεσογείου υποχώρησαν αισθητά.

Σε αυτό το περιβάλλον αφθονίας, τα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. Η έντονη σύγκριση τιμών, η κόπωση των καταναλωτών και ο φόβος απώλειας μεριδίων αγοράς οδήγησαν σε επιθετικότερες μειώσεις, ιδιαίτερα στα ευρείας κυκλοφορίας brands. Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική, μετρήσιμη πτώση των τιμών στο ράφι.

Ωστόσο όμως η μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού δείχνει ότι αυτή η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει πως άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Αντίθετα η γεωγραφία ισχύος παραμένει η ίδια.

Η Ισπανία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ο βασικός διαμορφωτής των τιμών. Η Ιταλία συνεχίζει να λειτουργεί ως φίλτρο ανάμειξης, branding και επανεξαγωγής, πολλαπλασιάζοντας τη βραχυχρόνια μεταβλητότητα. 

Και η Ελλάδα παραμένει ο παίκτης που προσαρμόζεται, με τις τιμές να ευθυγραμμίζονται ταχύτερα στις ανοδικές παρά στις καθοδικές κινήσεις.

Με άλλα λόγια, η αγορά ηρέμησε, αλλά το σύστημα δεν άλλαξε.

Πώς θα πάει η παραγωγή ελαιολάδου 2025-2026

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις χώρες και εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για το έτος 2025/26 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στις 3.440.000 τόνους, σημειώνοντας πτώση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 1,2 εκατομμύρια τόνους.

Οι χώρες παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν παραγωγή 2.056.000 τόνων (−3%), ενώ οι άλλες χώρες μέλη του ΔΟΕ αναμένεται να παράγουν 1.211.000 τόνους (−6%).

Η παγκόσμια κατανάλωση θα μπορούσε να φθάσει τους 3.248.000 τόνους, που θα αντιπροσώπευε αύξηση 1% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όταν ο φόβος επιστρέψει

Αυτή η εικόνα από μόνη της δεν συνιστά κρίση. Όμως, σε μια αγορά που έχει ήδη βιώσει έντονη μεταβλητότητα, ακόμη και μια ήπια μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με αυξανόμενη κατανάλωση, αρκεί για να αλλάξει τις προσδοκίες. Και στην αγορά του ελαιολάδου, οι προσδοκίες έχουν αποδειχθεί εξίσου ισχυρές με τα πραγματικά μεγέθη. 

Το πιο ανησυχητικό εύρημα των μελετών της Επιτροπής Ανταγωνισμού όμως δεν αφορά το σήμερα, αλλά το αύριο. Οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο δεν ενεργοποιούνται μόνο όταν μειώνεται πραγματικά η παραγωγή. Αντίθετα ενεργοποιούνται όταν εμφανίζεται η προσδοκία της έλλειψης.

Ένα νέο κύμα ξηρασίας, ένας καύσωνας στην Ανδαλουσία ή απλώς αρνητικές προβλέψεις για τη σοδειά αρκούν για να επανεκκινήσουν τον μηχανισμό. Η αγορά τιμολογεί τον φόβο γρήγορα. Αντίθετα, η αποκλιμάκωση χρειάζεται χρόνο, αποθέματα και ανταγωνισμό.

Στην Ελλάδα, ο κίνδυνος ενισχύεται από τη δομή της αγοράς. Χιλιάδες μικροπαραγωγοί, υψηλή εγχώρια κατανάλωση και περιορισμένη δυνατότητα άμεσης αύξησης της προσφοράς σημαίνουν ότι ένα διεθνές σοκ μπορεί να μετατραπεί ταχύτερα σε εγχώριο πρόβλημα.

Ακόμη κι αν το 2025 κύλησε ομαλά, η αγορά παραμένει ευάλωτη. Αν οι παραγωγοί κρατήσουν αποθέματα ή αν οι διεθνείς τιμές κινηθούν ανοδικά, η ελληνική αγορά δύσκολα θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι».

Το ράφι ως εργαλείο πολιτικής τιμών

Η δεύτερη μελέτη δείχνει ότι τα σούπερ μάρκετ δεν είναι απλοί μεταφορείς κόστους. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, το ελαιόλαδο γίνεται εργαλείο τιμολόγησης και συγκράτησης κερδών. Όταν πέφτουν, η μείωση περνά επιλεκτικά και σταδιακά.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη εξετάζει τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δείχνει ότι η αγορά δεν λειτουργεί με όρους συμμετρικού ανταγωνισμού. Οι τιμές δεν κινούνται με τον ίδιο τρόπο για όλους, ούτε αντιδρούν το ίδιο σε αυξήσεις και μειώσεις.

Αντίθετα, παρατηρούνται ασύμμετρες σχέσεις τιμολόγησης: ορισμένες αλυσίδες φαίνεται να λειτουργούν ως «σημεία αναφοράς» για τις υπόλοιπες, οι οποίες προσαρμόζουν τις τιμές τους αναλόγως. Το αποτέλεσμα δεν είναι οριζόντιος ανταγωνισμός, αλλά ένα πλέγμα άνισων πιέσεων και εξαρτήσεων.

Το βασικό συμπέρασμα ουσιαστικά είναι ότι η αγορά ελαιολάδου, δεν λειτουργεί ως πλήρως ανταγωνιστική, χαρακτηρίζεται από ηγετικές τιμολογιακές πρακτικές, και παρουσιάζει επίμονες στρεβλώσεις που κρατούν τις τιμές ψηλά.

Για τον καταναλωτή, αυτό μεταφράζεται σε περιορισμένες επιλογές και μικρό όφελος από τη διεθνή αποκλιμάκωση τιμών. Για την πολιτεία και τις αρχές ανταγωνισμού, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αγορών όπου η δομή – και όχι απαραίτητα η παρανομία – δημιουργεί προβλήματα.

Η περσινή πτώση δείχνει ότι, υπό πίεση, το σύστημα μπορεί να διορθώσει. Δεν εγγυάται όμως ότι θα το κάνει και την επόμενη φορά και πόσο γρήγορα θα το κάνει αυτό.

Το 2025 έδειξε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να φθηνύνει όταν η παραγωγή επανέρχεται και ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Δεν έδειξε, όμως, ότι λύθηκε το πρόβλημα.

Η «μηχανή» των τιμών παραμένει στη θέση της. Και όσο αυτή υπάρχει, το ερώτημα δεν είναι αν θα ξαναδούμε ανατιμήσεις, αλλά πότε και με ποια αφορμή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φλώρινα: Συνελήφθη 55χρονος με 390 λίτρα αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου

Συνελήφθη 55χρονος στη Φλώρινα να μεταφέρει με Ι.Χ. 390 λίτρα ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας προς πώληση. Το όχημα εντοπίστηκε σε στοχευμένο έλεγχο, ενώ ο συνοδηγός διέφυγε και αναζητείται από τις αρχές.
Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϊόντα υψηλής αξίας ενισχύουν τις ελληνικές εξαγωγές στο Βέλγιο

Αυξάνεται η παρουσία ελληνικών προϊόντων υψηλής αξίας στο Βέλγιο, με φάρμακα και βιομηχανικά είδη να ξεχωρίζουν. Για πρώτη φορά, τα φάρμακα κατέλαβαν την πρώτη θέση στις εξαγωγές, φτάνοντας τα 100,1 εκατ. ευρώ.
Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτοπλοΐα: Προτάσεις Ανταγωνισμού για στόλο και εμπόδια εισόδου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Τελική Έκθεση για την ακτοπλοΐα, επισημαίνει συγκέντρωση της αγοράς, εμπόδια εισόδου, γήρανση στόλου και ανάγκη αναβάθμισης υποδομών και κανονιστικού πλαισίου για ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Ελαιόλαδο σε φως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολυφαινόλες ελαιολάδου: Πώς επηρεάζουν τον ύπνο σύμφωνα με νέες μελέτες

Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου, όπως η ελαιοκανθάλη, φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον για τον ύπνο, κυρίως μέσω αντιοξειδωτικής δράσης. Ωστόσο, τα ευρήματα σε ζώα δεν αρκούν για κλινική απόδειξη βελτίωσης του ύπνου στον άνθρωπο.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικροτεί τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει τα νέα μέτρα διαφάνειας της Booking.com για συνεργάτες σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και το δίκαιο ανταγωνισμό σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.
ελαιόλαδο φρέσκο ροή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ανδριανός: Καθοριστική η ελαιοκομία για Λακωνία και αγροτική οικονομία

Ο Υφυπουργός Γ. Ανδριανός, στο 3ο Φεστιβάλ «Σπάρτη - Ελιά & Ελαιόλαδο», τόνισε τη σημασία της ελαιοκομίας για τη Λακωνία και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστιθέμενης αξίας με έμφαση σε ποιότητα, πιστοποίηση και καινοτομία.