ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Γ. Κώτσηρας: Αισιόδοξες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2026

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, τόνισε σε συνέντευξή του στην “Political” ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2026 παραμένουν θετικές.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Κώτσηρα, στην εφημερίδα "Political", οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2026 διαγράφονται θετικές. Η εκλογή του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup ενισχύει το κλίμα σταθερότητας και αισιοδοξίας.

Η πλειονότητα των πολιτών διαπιστώνει ήδη αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά της, αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι μισθωτοί ωφελούνται από τη νέα κλίμακα, ενώ από τον Απρίλιο προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και αποδοχές στο Δημόσιο, επηρεάζοντας θετικά επιδόματα, τριετίες και υπερωρίες. Ιδιαίτερα ευνοημένες εμφανίζονται οι οικογένειες με παιδιά και οι νέοι εργαζόμενοι έως 30 ετών, λόγω των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.

Οι συνταξιούχοι επωφελούνται από την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού, τη μείωση του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς και τη νέα φορολογική κλίμακα. Χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες λαμβάνουν ετήσιο επίδομα 250 ευρώ, ενώ όσοι διαμένουν σε ενοίκιο επωφελούνται από επιστροφή ενός ενοικίου.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη στοχευμένη στήριξη των πολιτών, με σεβασμό στη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Η φορολογική μεταρρύθμιση καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το 2027, με τις φορολογικές δηλώσεις του 2026, θα φανεί καθαρά η μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω των νέων συντελεστών.

Για επαγγελματίες στην περιφέρεια, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50% για όσους δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς εκτός Αττικής. Νέες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα για τρία έτη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις: κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, μείωση προκαταβολής φόρου και μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 22%.

Σταθερή επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως βασικού μοχλού ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Η κυβέρνηση έχει διευρύνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μέχρι τα τέλη του 2025 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50.700 επιτυχείς ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 15,7 δισ. ευρώ, με σημαντικό ποσοστό να αφορά τη μεσαία τάξη.

Επιπλέον, με πρόσφατο νομοθέτημα για τα ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές, ενισχύθηκε η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών και η προστασία υπερχρεωμένων επαγγελματιών, προβλέποντας αναστολή ποινικής δίωξης για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την πτώχευση.

Στόχος είναι περισσότερες βιώσιμες ρυθμίσεις, λιγότερα νέα χρέη και μια οικονομία που παρέχει λύσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η φορολογική συμμόρφωση αποτελεί θεμέλιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Η πρόοδος στη μείωση της φοροδιαφυγής επέτρεψε μέτρα όπως η επιστροφή ενοικίου και η ετήσια ενίσχυση των συνταξιούχων.

Το κενό ΦΠΑ μειώθηκε πάνω από 50% από το 2019 και βρίσκεται πλέον κάτω από 10%. Τα φορολογικά έσοδα το 2025 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, χάρη στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται σε μεταρρυθμίσεις όπως η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης.

Για το 2026, η προσπάθεια εντείνεται με περαιτέρω διευκόλυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποχρεωτική καταβολή ενοικίων μέσω τραπεζών, υλοποίηση Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και συνεχή στήριξη της φορολογικής διοίκησης. Ο στόχος είναι ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και δίκαιο, προς όφελος όλων των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η ισχυρή Περιφέρεια ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε στην Αλεξανδρούπολη τη σημασία της Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας τη μείωση ανεργίας, την ενίσχυση του ΔΠΘ και μέτρα στήριξης τοπικών κοινωνιών και επενδύσεων.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δράμα: Στο επίκεντρο σχολεία, χρηματοδοτήσεις και εκκλησιαστικά κειμήλια

Ο Κ. Πιερρακάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δράμας και το 4ο Δημοτικό, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης σχολικών υποδομών μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Αναφέρθηκε στην επιστροφή εκκλησιαστικών κειμηλίων από Βουλγαρία.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το τελωνείο Καβάλας μεταφέρεται, ικανοποιούμε αίτημα πολιτών

Ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης επισκέφθηκε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς στην Καβάλα, και ανακοίνωσε τη μεταφορά του τελωνείου, αποθήκης και χώρων ελέγχου σε νέο σημείο.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4 εκατ. ευρώ για οδική ασφάλεια στον δήμο Τρίπολης από τον Ν. Παπαθανάση

Εγκρίθηκε έργο 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε δημοτικούς δρόμους της Τρίπολης, στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2021-2025, με εργασίες αποκατάστασης και νέα οδοστρώματα σε 26 χλμ., βελτιώνοντας κυκλοφορία και ασφάλεια.
Δάνειο και διαπραγμάτευση επιχειρηματιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος οδικός χάρτης για «κόκκινα» δάνεια, τι αλλάζει για οφειλέτες και servicers

Η προστασία του οφειλέτη και η δημιουργία ενός πιο σαφούς πλαισίου λειτουργίας για τράπεζες, funds και servicers βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου νομοσχεδίου, η δημόσιο διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη.