ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Απ. Βεσυρόπουλος: Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος σημείωσε πως τα προηγούμενα χρόνια απουσίαζε η αναπτυξιακή διάσταση από την φορολογία.

«Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε ημερίδα που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Grant Thornton.

«Σταθερή πεποίθηση μας είναι ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση. Η διάσταση αυτή απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια, αφού κυριαρχούσαν οι ιδεοληψίες και ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά υπονόμευαν κάθε αναπτυξιακή πολιτική» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε:

«Οι πολίτες όμως στις 7 Ιουλίου αποφάσισαν να γυρίσουμε σελίδα. Εδώ και τρεις περίπου μήνες υλοποιούμε μια διαφορετική πολιτική, που δίνει ελπίδα, προοπτική και οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Προσδίδουμε αναπτυξιακή διάσταση και χαρακτηριστικά, στη φορολογική πολιτική».

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στην ευνοϊκή προοπτική των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και των εξαγωγών στη νέα περίοδο.

«Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την πλήρη άρση των κάπιταλ κοντρόλς, τη μείωση των φόρων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων» υπογράμμισε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας είναι αναγκαία συνθήκη και περνάει μέσα από τη μείωση των φόρων».

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% το 2020 και θα υπάρξει μείωση φόρου στα μερίσματα από το 10%, στο 5% .

Αναφέρθηκε επίσης, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

«Ταχύτητα και ευελιξία είναι το μήνυμα που περνάει από τον νέο αναπτυξιακό νόμο» τόνισε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και συνέχισε: «Είναι το μήνυμα, που θα γίνει πράξη και θα καταστήσει την Ελλάδα μας μια χώρα φιλική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Ο κ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε ότι για πρώτη φορά επιχειρείται αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων στα ακίνητα, υπενθυμίζοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τονίζοντας ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέα μείωση.

Πρόσθεσε, ότι στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται κίνητρα για την ανέγερση, αλλά και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και πρόσθεσε : «Η φορολογική πολιτική έχει αλλάξει και αυτό γίνεται ορατό στον κόσμο της αγοράς».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, αλλά και στα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων (π.χ. τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με άμεση διασύνδεση με το ΤΑΞΙΣ ΝΕΤ, διασύνδεση του μητρώου φορολογουμένου με το ΓΕΜΗ, διασύνδεση και με την Κτηματολόγιο Α.Ε. κ.α.) με στόχο να διεκπεραιώνονται έξυπνα, εύκολα και γρήγορα υποθέσεις.

Ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα εμπορικά σήματα».

«Η εμπλοκή που υπάρχει και οι κίνδυνοι που απορρέουν από το σφετερισμό των εμπορικών σημάτων, που συνδέονται με την Μακεδονία, δικαιώνουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προειδοποιήσεις μας. Υποτίθεται ότι με εδάφιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υπήρχαν επαφές στα συλλογικά όργανα των επιχειρηματικών κοινοτήτων, δηλαδή ανάμεσα στα επιμελητήρια για να διευθετηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Όταν όμως τα επιμελητήρια της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούν τον όρο ‘Μακεδονικό Επιμελητήριο», τι είδους διάλογος μπορεί να γίνει;» είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και συνέχισε:

«Ο κύριος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας για τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχύσει στην πράξη τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα και το brand «Μακεδονία» μέσω προγράμματος του Interreg, ενώ υπάρχει και ενεργοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο υφυπουργός, συνεχάρη επίσης τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, να προωθήσει ένα συνολικό μακεδονικό εμπορικό σήμα για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής εκπροσώπησης σε διεθνείς εκθέσεις, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Enterprise Greece.

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας είναι υπόθεση όλων μας. Δεν αποτελεί μόνο υπόθεση της κυβέρνησης, είναι κυρίως υπόθεση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας» συνέχισε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα και ζητά από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να αναλάβουν δράση. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, θέλω να γνωρίζετε ότι η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο. Κοινός στόχος όλων μας είναι να βγει μπροστά η δημιουργική Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 2020 θα είναι έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τα θετικά αποτελέσματα από τα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν επιβληθεί και το 2020 αναμένεται να είναι σημαδιακό έτος για την αλλαγή σελίδας της χώρας σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.
Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Το Σύνταγμα δεν θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή

Όποιος διαβάσει την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου, δεν θα δει πουθενά να αναφέρεται η λέξη αντισυνταγματικότητα, είπε ο υπουργός σχετικά με την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Κοινωνική μεταρρύθμιση αποτελεί το νέο φορολογικό

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης. Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές, με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής.