ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ν. Παπαθανάσης: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό και κατάλληλο εργατικό δυναμικό στη χώρα, που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

 «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ώστε, πράγματι, να έρθει μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε ημερίδα που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Grant Thornton.

«Η Ελλάδα, επιθυμούμε να μπει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα δώσει το δημοσιονομικό χώρο - μαζί με τη μείωση των φόρων, μαζί με τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων - να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, η ΝΔ».

Ο κ. Παπαθανάσης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, υπογράμμισε ότι «κάτι διαφορετικό συμβαίνει στη μετά την 7η Ιουλίου» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

«Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει country risk. Σήμερα, η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, έχει μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και μια κυβέρνηση η οποία έχει πολιτευτεί με διαφορετικό τρόπο» είπε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε :

 «Ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο εννοούσε. Και για αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει όλα αυτά τα οποία δήλωσε πριν τις εκλογές. Επομένως, θα κριθούμε μόνο και μόνο από το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσουμε, πόσο γρήγορα θα ιδιωτικοποιήσουμε, πόσο γρήγορα θα μεταρρυθμίσουμε».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό και κατάλληλο εργατικό δυναμικό στη χώρα, που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, δίνοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Επεσήμανε, ακόμη, τα χαμηλά επιτόκια των ομολόγων, που σηματοδοτούν, όπως είπε, την αναπτυξιακή προοπτική.

Αναφέρθηκε επίσης, σε ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί προς ψήφιση «πολύ σύντομα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι θεσπίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με όλα δεδομένα που αφορούν υποψήφιους επενδυτές, θεσμοθετείται «εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο» για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών, θεσπίζεται ένα «εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών», κ.ά.. Συγκεκριμένα, για τη βιομηχανία τόνισε ότι «καταργείται το παράλληλο σύστημα των δύο κατατάξεων, υψηλή, μεσαία και χαμηλή όχληση» και τα σχετικά θα περιέχονται στις «περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στη κατηγορία Α1, Α2 και Β», ότι μεταπίπτουν πολλές δραστηριότητες στην κατηγορία της «απλής γνωστοποίησης», διευκολύνεται η έναρξη λειτουργίας και παραγωγικής δραστηριότητας εντός επιχειρηματικών πάρκων, κ.ά..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στην βιομηχανία σχολικών ειδών Θ.Κ.Σκαγιάς ΑΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος»

Περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων περιελάμβανε ο απολογισμός του 14ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση της γραφειοκρατίας με σκοπό την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι
ependyseis, anakampsi, funds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για αναπτυξιακά έργα ύψους 80 εκατ. στη Δ. Μακεδονία

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα αφορά έργα στους τομείς της ενεργειακής αναβάθμισης, των μεταφορών, της υγείας, του πολιτισμού και του τουρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε δραστικά το brain drain και πλησιάζει η ώρα για το brain gain

Ο αριθμός των εργαζομένων που έφευγαν από την Ελλάδα ξεπέρασε και τους 39.000 ετησίως στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, ενώ το 2021 μειώθηκε σε περίπου 5.000, όπως σημειώνει η Eurobank. Κλειδί, η κατάσταση της οικονομίας.