ΓΔ: 1441.94 -0.51% Τζίρος: 34.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι (Suma Chakrabarti), επισημαίνοντας πως τον ενθαρρύνει πολύ «η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών να καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα πιο φιλικό προς τους επενδυτές».

Προσθέτει ότι το "Ελληνικό" είναι ένα εμβληματικό έργο, του οποίου η επιτυχής προώθηση «θα δείξει σε πιθανούς επενδυτές ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα», σημειώνοντας πάντως ότι «η χώρα μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει επενδύσεις», π.χ, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία με την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη χορήγηση αδειών και με ταχύτερες διαδικασίες για την εγγραφή ακινήτων.

Ο πρόεδρος της EBRD εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και την ακράδαντη πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε επιτυχημένη οικονομία και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Ως πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αναστροφή στις μεταρρυθμίσεις ή αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσει σε χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα "κόκκινα" δάνεια εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωσή τους, ενώ κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές σήμερα, επισημαίνει ότι η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, ωστόσο οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ο κ.Τσακραμπάρτι αποκαλύπτει ακόμη ότι η EBRD -που σημειωτέον με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις (οι επόμενες θα δημοσιευτούν εντός διμήνου), προσδοκά ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 2,2% το 2020- αναμένεται να επικεντρωθεί από το νέο έτος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα, τον τουρισμό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αγροβιομηχανία, αλλά είναι επίσης έτοιμη να παράσχει στήριξη στις ιδιωτικοποιήσεις. «Υπό το πλαίσιο της EBRD για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη διανομή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τη μείωση των απωλειών και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο» σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι η Τράπεζα αναζητά νέους τρόπους υποστήριξης του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Κατά τον πρόεδρο της EBRD, πέραν των επενδύσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, το ίδιο το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται στη χώρα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να εξετάσουν προσεκτικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Η συνέντευξη με τον κ.Τσακραμπάρτι έγινε με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου γραφείου της EBRD στη Θεσσαλονίκη, αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα γίνεται ο αγαπημένος τόπος των επενδυτών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης την εγχώρια παραγωγή, υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης, μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης στην βιομηχανία σχολικών ειδών Θ.Κ.Σκαγιάς ΑΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Θα έρθουν επενδύσεις 5 δισ. ευρώ από την Pfizer

Ο υπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη το γεγονός ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer επέλεξε την πόλη για να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.