ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άμεση η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην εξ αποστάσεως εργασία

Το 40% των επιχειρήσεων μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου ανέφεραν οτι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας για ένα μέρος των εργαζομένων και μετά την κρίση.

Γρήγορη ήταν η προσαρμογή των επιχειρήσεων μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας με το 40% να είναι θετικές στο ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου απασχόλησης για ένα μέρος του προσωπικού τους, με την προοπτική εφαρμογής της τηλεργασίας και μετά την πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σχετικά με την υποδοχή της τηλεργασίας από επιχειρηματίες και εργαζόμενους κατά την περίοδο του lockdown της αγοράς λόγω Covid-19, επτά στις δέκα επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί εύκολα στις νέες εργασιακές συνθήκες, αξιολογώντας από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση.

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Το 66,7% των εταιρειών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν άμεσα στο καθεστώς της τηλεργασίας, το 23,5% ότι αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, μόλις το 1,2% ότι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ το 8,6% των εταιρειών-μελών του Επιμελητηρίου δεν εφάρμοσε πολιτική του home office.

Το 67,9% των εταιρειών χαρακτήρισε από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση του προσωπικού (50,6% αρκετά και 17,3% πολύ), το 19,8% αξιολόγησε την τηλεργασία λίγο αποδοτική, το 4,9% καθόλου αποδοτική, ενώ ένα περίπου 8% δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε προσαρμογές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Το 60,3% των εταιρειών δήλωσε ότι μετά την πανδημική κρίση δεν θα άλλαζε το μοντέλο απασχόλησης με την προοπτική διατήρησης του καθεστώτος της τηλεργασίας για ένα μέρος του προσωπικού, ωστόσο το 39,7% όσων εφάρμοσαν πολιτική home office εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν, εν μέρει, να επιμείνουν σε αυτό το μοντέλο και μετά την κρίση.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στις ακραίες συνθήκες της πανδημικής κρίσης. Εφάρμοσαν νέα μοντέλα απασχόλησης, βασίζοντας την προσπάθειά τους σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις. Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν την παρουσία τους στην αγορά και κυρίως τις θέσεις εργασίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μια νέα «αρχή» για την επιχειρηματική κοινότητα, που καλείται να βρει τον παλαιό της «βηματισμό» και, σταδιακά, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και την απασχόληση, όντας περισσότερο έμπειρη μετά το lockdown».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησαν 10% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην χώρα τον Απρίλιο

Σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων, με ποσοστό 33,4% και 19,6% αντίστοιχα. Σε 55.438 άτομα ανέρχονται οι επιδοτούμενοι άνεργοι σημειώνοντας μείωση 71,6% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ICAP: Αύξηση κατά 5,4% της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με έκθεση της ICAP η ελληνική οικονομία το 2022 κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,9% ενισχύοντας την απασχόληση στη χώρα μετά την ύφεση του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δράση κατάρτισης για 4.500 άνεργους σε υποδομές και μεταφορές

Μέσω της δράσης από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα δοθεί μεγαλύτερο κύρος στα επαγγέλματα και θα δοθούν όλα τα εχέγγυα στους επαγγελματίες των κλάδων για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η αγορά εργασίας απαιτεί επενδύσεις στη διαρκή κατάρτιση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία, αλλά και η γήρανση του πληθυσμού, μετασχηματίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία Ρόδου και Κέρκυρας

Οι νέες ΣΣΕ προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, σε επίπεδο υψηλότερο από την εθνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, καθώς και πλήθους επιδομάτων.