Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη πτώση στην αναζήτηση κατοικιών για ενοικίαση

Τα «τσουχτερά» ενοίκια άρχισαν να «παγώνουν» την αγορά από τα τέλη του 2019 και στην Ελλάδα καταγράφεται μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη στις επισκέψεις σε δικτυακούς τόπους με αγγελίες.

Η επιφυλακτικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα στοιχεία, της Spotahome, της διεθνούς εταιρείας διαδικτυακών αγγελιών για την κίνηση σε αντίστοιχους δικτυακούς τόπους ανά την Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα. Από τα στοιχεία επισκεψιμότητας της πλέον δημοφιλούς ιστοσελίδας αγγελιών στο Διαδίκτυο σε κάθε μία από τις 28 ευρωπαϊκές αγορές προκύπτει πως οι επισκέψεις υποψηφίων αγοραστών / πωλητών ή μισθωτών μειώθηκαν σε μηνιαία βάση ελάχιστα από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο.

 Όμως σε ορισμένες αγορές, όπως η Ελλάδα, ο δικτυακός τόπος του Χρυσού Οδηγού είδε να μειώνεται η επισκεψιμότητα κατά 7,2% μηνιαίως στο διάστημα Νοεμβρίου - Απριλίου. Πρόκειται για ποσοστό που δείχνει πως η κινητικότητα στην αγορά είχε περιοριστεί, καθώς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι τιμές τόσο για την πώληση, όσο και την ενοικίαση ακινήτων είχαν σημειώσει μεγάλη άνοδο. Μάλιστα η Ελλάδα καταγράφει και τη μεγαλύτερη μέση μηνιαία πτώση επισκεψιμότητας στην Ευρώπη.

Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20% - 30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10% - 15%. Πλέον, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλου για οικογένεια 90 τ.μ. – 110 τ.μ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650 έως 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός. Η μεταβολή των τιμών ενοικίασης την περίοδο 2007 - 2019 άγγιξε το 6,4%, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά περίπου 24% .

Πτώση άνω του 6% καταγράφεται και στην επισκεψιμότητα σε άλλες αγορές, όπως το Βέλγιο και η Ιταλία, ενώ μικρότερη είναι η υποχώρηση στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Ταυτόχρονα σε κάποιες αγορές, όπως στην Αυστρία, στην Φιλανδία και στην Σουηδία υπήρξε μεγάλη αύξηση επισκέψεων στις ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων. Στην Αυστρία η έρευνα καταγράφει μηνιαία αύξηση 7,8% της επισκεψιμότητας στη δημοφιλή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων www.immobilienscout24.at, ενώ κατά 7,4% αυξήθηκαν οι επισκέψεις στην σουηδική www.hemnet.se.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές ακινήτων ανά την Ευρώπη επηρεάστηκαν αναλογικά με το πόσο αυστηρά ήταν τα μέτρα καραντίνας που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτιμούν, επίσης, πως οι μεσίτες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται στη νέα εποχή όπου οι υποψήφιοι αγοραστές ή μισθωτές θα θέλουν λιγότερες επισκέψεις σε ακίνητα και περισσότερη πληροφορία μέσω του Διαδικτύου. Ορισμένοι θεωρούν πως σταδιακά οι «ψηφιακές μισθώσεις» θα αφορούν την πλειοψηφία των συναλλαγών, με τους υποψηφίους να ζητούν, όμως, βίντεο και άλλα αναλυτικά στοιχεία για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.

Μέση μηνιαία μεταβολή επισκέψεων στο διάστημα Νοεμβρίου 2019 – Απριλίου 2020

Χώρα

Δικτυακός Τόπος

Μέση μηνιαία μεταβολή

Αυστρία

https://www.immobilienscout24.at/

7.8%

Φινλανδία

https://www.etuovi.com/

7.8%

Σουηδία

https://www.hemnet.se/

7.4%

Εσθονία

https://www.kv.ee/

5.9%

Τσεχία

https://www.sreality.cz/

5.9%

Δανία

https://www.boligsiden.dk/

4.3%

Ολλανδία

https://www.funda.nl/

4.0%

Πορτογαλία

https://www.idealista.pt/

2.8%

Ουγγαρία

https://ingatlan.com/

1.6%

Γερμανία

https://www.immobilienscout24.de/

1.2%

Ρουμανία

https://www.imobiliare.ro/

-0.2%

Λιθουανία

https://www.aruodas.lt/

-0.2%

Σλοβακία

https://www.nehnutelnosti.sk/

-0.5%

Πολωνία

https://www.otodom.pl/

-0.7%

Λετονία

https://www.city24.lv/

-1.3%

Ιρλανδία

https://www.daft.ie/

-1.5%

Ισπανία

https://www.idealista.com/

-1.8%

Κύπρος

https://www.bazaraki.com

-2.0%

Βουλγαρία

https://www.imot.bg/

-2.0%

Γαλλία

https://www.seloger.com/

-3.3%

Βρετανία

https://www.rightmove.co.uk/

-4.1%

Μάλτα

https://www.remax-malta.com/

-5.0%

Κροατία

https://www.njuskalo.hr

-5.2%

Σλοβενία

https://www.nepremicnine.net/

-5.6%

Λουξεμβοούργο

https://www.immotop.lu/

-6.2%

Ιταλία

https://www.immobiliare.it/

-6.3%

Βέλγιο

https://www.immoweb.be

-6.7%

Ελλάδα

https://www.xe.gr/property/

-7.2%

Πηγή: Spotahome, Στοιχεία από Similarweb

 

 

Χώρα

Ποσοστό ανθρώπων που ενοικιάζουν σπίτι

Γερμανία

48.5

Αυστρία

44.6

Δανία

39.5

Σουηδία

35.9

Γαλλία

34.9

Βρετανία

34.9

Ολλανδία

31.0

Κύπρος

29.9

Ιρλανδία

29.7

Λουξεμβούργο

28.8

Φινλανδία

28.4

Ιταλία

27.6

Βέλγιο

27.3

Ελλάδα

26.5

Πορτογαλία

25.5

Σλοβενία

24.9

Ισπανία

23.7

Τσεχία

21.3

Λετονία

18.4

Μάλτα

18.4

Εσθονία

17.6

Βουλγαρία

16.4

Πολωνία

16.0

Ουγγαρία

14.0

Λιθουανία

10.1

Κροατία

9.9

Σλοβακία

8.7

Ρουμανία

3.6

Πηγή: Trading Economics

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις απαλλοτριώσεις ακινήτων που μπλοκάρουν επενδύσεις βάζει η κυβέρνηση

Πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια της αγοράς ακινήτων, όπου σε περίπτωση που η εκάστοτε δημοτική αρχή εμφανίζεται αρνητική απέναντι σε μια προωθούμενη επένδυση, επιχειρεί να τη “φρενάρει” μέσω του εργαλείου της απαλλοτρίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό λόγω καλοκαιρινών διακοπών του ΣτΕ

H αναβολή της εκδίκασης από το ΣτΕ της προσφυγής που έχει καταθέσει η Hard Rock International για τις 18 Σεπτεμβρίου οδηγεί σε καθυστέρηση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.