ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ύφεση ακόμη και άνω του 12% το 2020 προβλέπει τώρα η Λαγκάρντ 

Το «αισιόδοξο» σενάριο για ύφεση στο 5% είναι ξεπερασμένο, εκτίμησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προειδοποιώντας για ακόμη πιο επιθετική συρρίκνωση στη ζώνη του ευρώ. 

«Ξεχάστε το ήπιο σενάριο». Με αυτό το μήνυμα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 θα είναι κάτι παραπάνω από επιθετική. 

Η κυρία Λαγκάρντ, απαντώντας διαδικτυακά σε ερωτήσεις νέων από την Ευρώπη, τόνισε ότι το ήπιο σενάριο το οποίο είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες η ΕΚΤ και σύμφωνα με το οποίο η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5% «είναι πλέον ξεπερασμένο». Περισσότερο πιθανό είναι πλέον το σενάριο η συρρίκνωση να κυμανθεί από 8% (στην καλύτερη περίπτωση) ή ακόμη και να ξεπεράσει το 12% (στη χειρότερη περίπτωση). 

Πρόκειται, σαφώς, για μία αρνητική αναβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ, με την επικεφαλής της να υποστηρίζει ότι «με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά για την παγκόσμια οικονομία», καμία πρόβλεψη όσο αρνητική και να είναι δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Φυσικά η κυρία Λαγκάρντ υπονοεί ότι τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν χειρότερα και όχι καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Η νέα, όμως, προειδοποίηση της κυρίας Λαγκάρντ καταφθάνει μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΚΤ, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος στη ζώνη του ευρώ. 

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το χρέος στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος από 86% έως 102,7% του ΑΕΠ, αλλά προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη αυτή εξαρτάται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Ως εκ τούτου βαθύτερη ύφεση μεταφράζεται, άμεσα, σε υψηλότερο χρέος και φυσικά περαιτέρω πίεση των αγορών στα ομόλογα χωρών που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες. 

Όπως ανέφερε το Business Daily, η ΕΚΤ τόνισε πως «η πανδημία θα επιδεινώσει απότομα τη δημοσιονομική θέση των κρατών της ευρωζώνης, καθώς επιστρατεύονται μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης των οικονομιών για να ανακόψουν την απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ που προκαλείται από την πανδημία. Όπως εκτιμά η ΕΚΤ με βάση και τις προβλέψεις της Κομισιόν, ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων πολιτικής και της απότομης διολίσθησης σε ύφεση, το χρέος της ζώνης του ευρώ θα εκτιναχθεί φέτος σε 102,7% του ΑΕΠ από 86% το 2019».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη για περισσότερη νομισματική στήριξη

Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, «τα σχήματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι εθνικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια παραμένουν πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση της αβεβαιότητας και του αντίκτυπου της πανδημίας».