ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δάνεια 200 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ

«Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι μια έγκαιρη και στοχευμένη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες των ΜμΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ. 

Το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυοδοσίας, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. 

Το νέο ταμείο ανοίγει τον δρόμο, σε συνεργασία με τις κατά τόπους τράπεζες και εθνικούς οργανισμούς, ώστε να αυξηθεί η υποστήριξη προς μικρές και μεσαίες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, παρέχοντας έως και 200 δισ. ευρώ επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων.Το νέο ταμείο έρχεται να προστεθεί στο αρχικό πακέτο χρηματοδότησης για την πανδημία που είχε ανακοινωθεί από την ΕΤΕπ τον Μάρτιο, μεγέθους έως 40 δισ.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ θα διαθέσει πέντε δισ. για επενδύσεις στον χώρο της υγείας, που θα περιλαμβάνει υποδομές και έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων. Επίσης, 5,2 δισ. θα διατεθούν για υποστήριξη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της «Team Europe». Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία τετραετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 4,7 δισ. ευρώ για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και 1,7 δισ. στην Κύπρο.

«Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 γίνεται ολοένα και πιο ορατή κάθε μέρα: εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων είναι μια έγκαιρη και στοχευμένη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες τους, συμπληρώνοντας τις εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ και προσέθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έχουν τα κράτη μέλη σε εμάς, την τράπεζα της ΕΕ. Θα συνεργαστούμε στενά με τα εθνικά ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν γρήγορη πρόσβαση στη βοήθεια με τη μορφή που τη χρειάζονται».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Πάνω από 1 δισ. σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.
etep, hdb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Χρηματοδότηση 2 δισ. σε επιχειρήσεις

Η πρώτη δόση της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα 200 εκατ. , ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση και απορρόφηση της πρώτης φάσης του προγράμματος θα υπογραφεί η συμφωνία για τα υπόλοιπα 200 εκατ.
Papamanolis-Ntozas-BEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΠ: Πράσινη μετάβαση στις ΜμΕ με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα και εργαλεία

Ο κ. Παπαμανώλης ζήτησε στήριξη των ΜμΕ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προϊόντα για την αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση", αλλά και συλλογική στήριξη του νέου παραγωγικού μοντέλου από τους παραγωγικούς φορείς.