Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στην τελική ευθεία η επιλογή συμβούλου για την bad bank της Τρ. Ελλάδος

Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Εθελοντική θα είναι η ένταξη των τραπεζών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνιστική διαδικασία από την Τράπεζας της Ελλάδος για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου που θα συμβάλει στην τεχνική επεξεργασία του σχεδίου δημιουργίας ενιαίας bad bank. Στόχος της ΤτΕ είναι τις επόμενες δυο εβδομάδες το Γενικό Συμβούλιο να επιλέξει τον σύμβουλο ώστε στο τέλος Ιουνίου να ξεκινήσει τις εργασίες του και το φθινόπωρο το σχέδιο να είναι ολοκληρωμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες.

Πυρήνας του σχεδίου της ΤτΕ είναι η δραστική και οριστική αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με παράλληλη αντιμετώπιση του μεγάλου βραχνά της αναβαλλόμενης φορολογίας, που έχει εξελιχθεί επίσης σε χρόνια εκκρεμότητα – πρόβλημα.  Η επίλυση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση της οικονομίας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ εξετάζει το ζήτημα του DTC από νέες βάσεις με στόχο να αποτελέσει βασικό τμήμα της γενικότερης λύσης του τραπεζικού προβλήματος. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον διαχωρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων προ πανδημίας και μετά την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας.

Η bad bank που σχεδιάζει η ΤτΕ θα έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας ενώ θα προσφέρει εναλλακτικές επιλογές που θα απαντούν τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε τράπεζας τόσο από πλευράς μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και αναβαλλόμενης φορολογίας.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της ΤτΕ εξέτασε αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (διατήρηση της υπάρχουσας στρατηγικής των τιτλοποιήσεων, αυξήσεις κεφαλαίου, bad bank κ.α.) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank επιτυγχάνει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά μονάδα κεφαλαίου που «καίγεται».

Σημειώνεται ότι η μεταφορά προβληματικών δανείων από τις συστημικές τράπεζες στην bad bank θα είναι εθελοντική και οι τράπεζες θα έχουν απόλυτη ελευθερία να αξιοποιήσουν κάθε άλλη εναλλακτική δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις προχωράει, αλλά με προβλήματα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.

Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», υπογράμμισε, δεν θα καλυφθεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά περίπου 32 δισ. ευρώ δανείων, επί συνόλου 70 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση και άλλων σχεδίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Ελλάδος για το σχέδιο της bad bank

Η κεντρική τράπεζα κρατά προς το παρόν κλειστά χαρτιά για να εξετάσει σε βάθος όλες τις πτυχές της πρότασής της, η οποία εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η αγορά «κόκκινων» δανείων μετά το σοκ της πανδημίας

Επανέρχεται η κινητικότητα στα μεγάλα deal των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ζεσταίνονται» οι επενδυτές χάρη στις προσδοκίες ισχυρής ανάκαμψης και τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλή ορατότητα τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Οι έκτακτες εποπτικές ευελιξίες στοχεύουν στο να υποστηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι τράπεζες, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένης αναστολής δόσεων

Αναμένεται παρέμβαση - αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας όχι η αναστολή πληρωμών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις προειδοποιεί η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπ. Οικονομικών από την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες λύσεις για να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, πέραν του σχεδίου «Ηρακλής». Πιθανή η υποβολή και του σχεδίου της ΤτΕ στις Βρυξέλλες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σκόνταψε» ο Ηρακλής από το πρώτο βήμα

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μετά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» θα είναι μεν λειτουργικός αλλά σε περιορισμένο βαθμό.