Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει πρόβλεψη η UBS για την ύφεση στην Ελλάδα, τώρα «βλέπει» μόνο -6%

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία τόσο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, όσο και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. 

Σε μία εντυπωσιακή βελτίωση της εκτίμησής της για την «επιθετικότητα» της ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία προχώρησε η UBS σε έκθεσή της. 

Πλέον ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% σε σύγκριση με 10% που ήταν η πρόβλεψή της πριν από ένα μήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η βελτίωση της εκτίμησης οφείλεται και στα μέτρα στήριξης, τα οποία φθάνουν κατά τη UBS στο 5,4% του ΑΕΠ, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Το 2021 θα καταφθάσει η ανάκαμψη, με ρυθμό της τάξης του 5,1%. 

Τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου. Σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει φέτος στο 7% και το χρέος θα διαμορφωθεί στο 194% του ΑΕΠ

Φροντίζει ακόμη να προσθέσει ότι το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

Η UBS υπογραμμίζει πάντως πως τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, της ΕΚΤ, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς και την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Οι εκλογές στις ΗΠΑ μετριάζουν την αισιοδοξία των εύπορων επενδυτών

Οι εύποροι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις οικονομικές τους προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της UBS με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση επιχειρήσεων στο νόμο για την τηλεργασία

Ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Εταιρειών και ΕΠΕ υπογραμμίζει ότι προτεινόμενα μέτρα, αν και αναγκαία, είναι πιεστικά και αβέβαια, ειδικά μάλιστα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Χωρίς κανόνες πειθαρχίας και ο προϋπολογισμός του 2021

Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα διατηρηθεί σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο, τονίζει σε επιστολή του στους υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Ντομπρόβσκις.