Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει πρόβλεψη η UBS για την ύφεση στην Ελλάδα, τώρα «βλέπει» μόνο -6%

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία τόσο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, όσο και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. 

Σε μία εντυπωσιακή βελτίωση της εκτίμησής της για την «επιθετικότητα» της ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία προχώρησε η UBS σε έκθεσή της. 

Πλέον ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% σε σύγκριση με 10% που ήταν η πρόβλεψή της πριν από ένα μήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η βελτίωση της εκτίμησης οφείλεται και στα μέτρα στήριξης, τα οποία φθάνουν κατά τη UBS στο 5,4% του ΑΕΠ, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Το 2021 θα καταφθάσει η ανάκαμψη, με ρυθμό της τάξης του 5,1%. 

Τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου. Σε μακροοικονομικό επίπεδο αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει φέτος στο 7% και το χρέος θα διαμορφωθεί στο 194% του ΑΕΠ

Φροντίζει ακόμη να προσθέσει ότι το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

Η UBS υπογραμμίζει πάντως πως τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, της ΕΚΤ, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς και την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για κατοικίες η πλειοψηφία των συμβολαίων του κλάδου ασφάλισης περιουσίας

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2019 δηλώθηκαν περίπου 22.000 ζημιές εντός του 2019, εκ των οποίων ποσοστό 56% αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες σε λοιπούς κινδύνους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σανίδα σωτηρίας στον τουρισμό με 5 μέτρα κόστους 3,5 δισ. ευρώ

Ευνοημένες από το «θερινό πακέτο» στήριξης οι επιχειρήσεις με μεγάλη εποχικότητα τζίρου. Νέα φθηνά δάνεια, μείωση προκαταβολής φόρου 30% - 100%, επιδότηση εισφορών, επέκταση αναστολής συμβάσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης 3,5 δισ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, με μηδενισμό προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά και ένας τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής μεταξύ των νέων μέτρων της κυβέρνησης.