ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Πώς θα πάρετε την έκπτωση φόρου με τον συμψηφισμό ΦΠΑ

Σε όσους πλήρωσαν έγκαιρα τον ΦΠΑ το Taxisnet έχει ήδη υπολογίσει ποσό που αντιστοιχεί σε 25% του φόρου για να συμψηφισθεί με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν.

Αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet τα ποσά του ΦΠΑ που μπορούν να συμψηφίσουν με φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων. Πρόκειται για το 25% του ΦΠΑ Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία, αντίστοιχα, τον οποίο οι υπόχρεοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου.

Ωστόσο για  να γίνει ο συμψηφισμός του 25%  με άλλες οφειλές θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν μέσω e-mail στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την επιθυμία για συμψηφισμό.

Το αίτημα τους μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο με το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή ακόμα και με τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνεται ότι το ποσό του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

Για όσους δεν υποβάλλουν αίτημα μέσω e-mail, ο συμψηφισμός γίνεται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.

Για παράδειγμα:

  • Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ατομική επιχείρηση) εξοφλεί 15.4.2020 ποσό ΦΠΑ 2.000 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 500 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος υποβάλλει 30/6/2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος και του βεβαιώνεται φόρος 2.000 ευρώ. Πριν τη βεβαίωση του φόρου ο φορολογούμενος έχει  υποβάλει αίτημα μέσω e-mail για συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του ποσού των 500 ευρώ και ο φορολογούμενος θα πληρώσει τελικά φόρο εισοδήματος 1.500 ευρώ.
  •  Φορολογούμενος με απλογραφικά βιβλία (ελεύθερος επαγγελματίας) εξοφλεί 25.4.2020 ποσό ΦΠΑ 1.500 ευρώ από δήλωση της φορολογικής περιόδου του α' τριμήνου του 2020. Λόγω της καταβολής τυγχάνει ευεργετήματος ποσού 375 ευρώ για συμψηφισμό. Ο φορολογούμενος κατά τον χρόνο αυτό (25.4.2020) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ έτους 2019 ύψους 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να συμψηφίσει ούτε να αιτηθεί συμψηφισμό του ποσού των 375 ευρώ  με το ποσό των 1.000 ευρώ από ΕΝΦΙΑ. Συμψηφισμός μπορεί να γίνει με τις οφειλές που πληρώνονται τον Ιούνιο και μετά. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει το ποσό των 375 ευρώ να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης ή τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ή το ΦΠΑ που θα πληρώσει τον Ιούλιο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ή για κάποια δόση ρύθμισης που εξυπηρετεί.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά και οι «κόφτες» στα μέτρα για τεκμήρια και αποδείξεις

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια οι πληττόμενοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, πότε καταργείται και πότε μειώνεται το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο σχέδιο για φοροελαφρύνσεις: Ποιες είναι, πότε προγραμματίζονται

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ανώτατου πλαφόν, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση εταιρικού φόρου και συντελεστών ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση.