ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:19 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χωρίς «πέναλτι» φέτος τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Διάταξη που φέρνει το υπ. Οικονομικών στη Βουλή προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παίρνουν πίσω τις πινακίδες των ΙΧ και να πληρώνουν τέλη μόνο για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν.

Τη κατάργηση του πέναλτι για τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» προβλέπει διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η διάταξη ανοίγει το δρόμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσουν τα οχήματα τους για ένα μήνα ή για τρεις μήνες, ή μέχρι το τέλος του έτους, πληρώνοντας τέλη ανάλογα με του μήνες που θα επιλέξουν

Φέτος τα «τέλη με το μήνα» θα είναι φθηνότερα αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά τα οχήματα τους στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Σύμφωνα με σύστημα που ίσχυε μέχρι πέρυσι, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν για 2 μήνες (2/12 των τελών κυκλοφορίας ), για τρεις μήνες πλήρωνε τέλη για 4 μήνες (4/12 των τελών κυκλοφορίας)  ενώ για άρση ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε την  αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Με το νέο καθεστώς αν κάποιος κυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα πληρώσει τα τέλη που αντιστοιχούν στα 2/12 χωρίς προσαυξήσεις, για πέντε μήνες τα 5/12  και για έξι μήνες τα μισά τέλη. Για παράδειγμα αν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 250 ευρώ που έχει καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα πληρώσει 41,66 ευρώ, για τρεις μήνες 62,49 ευρώ και για έξι μήνες 125 ευρώ

Επισημαίνεται ότι για την άρση της ακινησίας του οχήματος ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκεί που κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

1.  Βεβαίωση Ακινησίας

2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα

3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

4. Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν στην εφορία που κατατέθηκαν η  άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέλθει στην Δ.Ο.Υ. του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς υπάρχει ο φορολογούμενος απειλείτε με την πληρωμή προστίμου. Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση επιστροφής των πινακίδων με καθυστέρηση, επιβάλλεται  πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Αν, για παράδειγμα, ο κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, έχει καταβάλει το ποσό των 40 ευρώ για άρση ακινησίας του οχήματος για τρεις μήνες αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι ισχύει για την εκούσια ακινησία. Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας για το 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2021.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για πινακίδες των ΙΧ με τον μήνα

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μπαίνουν με κωδικούς TAXISnet, στην πλατφόρμα myCar, επιλέγουν το όχημα που είναι σε κινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.