Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 67,5% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Απρίλιο ταξινομήθηκαν μόλις 2.434 οχήματα στην Ελλάδα με τις πωλήσεις αυτοκινήτων το φετινό πεντάμηνο να καταγράφουν πτώση 46% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Αν και ο Μάιος έκανε την αγορά των καινούριων αυτοκινήτων να αναθαρρήσει από την πτώση του Απριλίου, όμως δεν κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 67,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με 4.497 μόλις μονάδες, ενώ το φετινό πεντάμηνο ήταν μειωμένο κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Τις περισσότερες πωλήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) και αυτό τον μήνα σημείωσε η Β κατηγορία, καθώς το 48,8% των πελατών επέλεξε όχημα της κατηγορίας, με τα SUV να πετυχαίνουν το 19,2% του συνόλου των πωλήσεων. Η αμέσως επόμενη κατηγορία που καταγράφει άνοδο είναι η C με τις συνολικές πωλήσεις να φθάνουν το 36%.

Από το σύνολο των πωληθέντων αυτοκινήτων το 55,7% έχουν ως βασικό καύσιμο την βενζίνη, ενώ ακολούθησε το πετρέλαιο με 27%. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα υβριδικά οχήματα με ποσοστό 14,2% του συνόλου των πωλήσεων. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και τα ηλεκτρικά με το ποσοστό του 1,3% των αυτοκινήτων να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Τέλος, το 1,8% των αυτοκινήτων είχαν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Απρίλιο του 2020 στην Ελλάδα ταξινομήθηκαν μόλις 2.434 οχήματα, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν αγγίζουν τις 287.861 μονάδες.

Αρνητικό ήταν το πρόσημο και στις πωλήσεις καινούριων φορτηγών (-29,5%) με 522 μονάδες, ενώ τον Μάιο -και παρά την προσδοκία της έναρξης της τουριστικής περιόδου- ταξινομήθηκαν μόλις 5 λεωφορεία. Τέλος, ταξινομήθηκαν 3.655 δίκυκλα σημειώνοντας μείωση 24,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 600.000 ανέρχονται τα ανασφάλιστα οχήματα

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κ. Δημήτρης Ζορμπάς, «το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί οριστικά.