ΓΔ: 2572.84 0.19% Τζίρος: 75.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:39
Φορολογική ανάλυση εργασία
Φωτο; Shutterstock

Έρχεται η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία: Πολλές δόσεις, μικρό επιτόκιο

Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις των οφειλών που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Την καθιέρωση έκτακτης ρύθμισης για την εξόφληση σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις των φορολογικών οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που γεννήθηκαν στη πανδημία, την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε  8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις προωθεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διευκολύνει τους φορολογούμενους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τη ρύθμιση που έρχεται για όσους πλήττονται από την κρίση προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί ενώ θα εξεταστεί το επιτόκιο που θα επιβληθεί για τις οφειλές που θα ρυθμιστούν σε δόσεις, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων από ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχει βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την καταβολή των φόρων που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους σε έως 12 ή 24 μηνιαίες με πολύ χαμηλό επιτόκιο, πολύ κάτω από το επιτόκιο 4,5% που προβλέπει η πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το σπάσιμο σε περισσότερες δόσεις των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο φαίνεται να έχει κλειδώσει ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η επέλαση του κορονοϊού και το lockdown γέννησαν μια νέα γενιά οφειλών προς την εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και, ενώ τα χρέη συσσωρεύονται, ο «λογαριασμός» που έρχεται από τα τέλη Ιουλίου για τους φορολογούμενους θα είναι φουσκωμένος. Αυτό γιατί, πέραν των χρεών που έχουν τεθεί σε αναστολή, μέχρι τον Οκτώβριο θα τρέχουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς και οι δόσεις των συγκεκριμένων μηνών.

Οι φόροι που δεν έχουν  πληρωθεί εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους δόθηκε από την Πολιτεία να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Στις οφειλές αυτές θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων  3 δισ. ευρώ, των νομικών προσώπων 4 δισ. ευρώ και του φετινού ΕΝΦΙΑ περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακίνητα-Κατοικία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυτελή ακίνητα: Τα πλεονεκτήματα της Αθήνας και ο φόρος 15% για αγοραστές εκτός ΕΕ

Οι τιμές των πολυτελών ακινήτων στην Αττική έχουν αυξηθεί σχεδόν 50% από το 2021, χωρίς να ανακόπτεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η νέα φορολογία για αγοραστές εκτός ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει τις συναλλαγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουνό» τα χρέη προς την εφορία, ελάχιστες ρυθμίσεις, ελπίδα οι 120 δόσεις

Οι 120 δόσεις αποτελούν το τελευταίο στοίχημα για την ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, τα οποία ανέρχονται σε 109,77 δισ. ευρώ και από αυτά μόλις 5,31 δισ. ήταν σε ρύθμιση έως το τέλος του Ιουλίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης ξήλωσε το οικονομικό success story

Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τα ίδια μέτρα, αποκαλώντας τον φορολάγνο που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών, ενώ ασκεί κριτική στις 120 δόσεις χωρίς «κούρεμα» και τη διαχείριση των πλειστηριασμών.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μεξικό στοχεύει σε αύξηση εσόδων το 2027 χωρίς νέους φόρους

Η κυβέρνηση του Μεξικού θα εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής για αύξηση εσόδων, χωρίς νέους φόρους το 2027. Η πρόεδρος Σέινμπαουμ διαβεβαίωσε πως παιδεία, υγεία και κοινωνικά προγράμματα θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται.
Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι: Οι νέες ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και οικογένειες

Μειώνονται τα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηδενίζεται ο φόρος για τρίτεκνους και αγρότες έως συγκεκριμένα εισοδήματα και μειώνεται ο φόρος στα ενοίκια. Τα παραδείγματα και τα ποσά που προκύπτουν για τους φορολογουμένους.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πλούτος vs μισθός: Η νέα κοινωνική διαίρεση που αλλάζει τα πάντα

Η περιουσία αυξάνεται ταχύτερα από τα εισοδήματα και αλλάζει τους όρους της κοινωνικής ανόδου. Γιατί το «τι έχεις» μετρά πλέον όσο —ή περισσότερο— από το «τι κερδίζεις». Γράφει ο Δημήτρης Πασχαλέρης*