ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: jp-avax.gr

Χρ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): «Κλειδί» τα μεγάλα έργα υποδομών για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο πρόεδρος του ομίλου ΑΒΑΞ σημείωσε πως οι συνθήκες που εμφανίστηκαν με την πανδημία πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις συνολικά.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ώστε να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ,ανέφερε, η χρονική συγκυρία στην οποία ξέσπασε η πανδημία βρήκε τη χώρα στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης, έπειτα από μια δεκαετή περίοδο κρίσης.

Σε αυτή την περίοδο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς χώρες που θεωρούσε οικονομικά ανεύθυνες, καθώς και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης με τις πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεπαν στη χώρα να αξιοποιήσει τα άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη που φέρουν τα έργα υποδομής στην οικονομία.

Πλέον, παρά τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ευρύτερα αλλά και για τον κλάδο των υποδομών, οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες λειτούργησαν ως «wakeup call» για την Ευρώπη, ενώ επιβάλλεται να αποτελέσουν ευκαιρία ώστε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε συνολικά. 

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι τρείς: 

  • Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εμπεδωθεί η ανάγκη απελευθέρωσης άνευ προηγουμένου ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών, ιδιαίτερα όσων επηρεάστηκαν περισσότερο, με παράλληλη άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Πρόκειται για γενναία κίνηση που απαντά σε ένα βασικό για τη χώρα μας ζήτημα.
  • Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες της Ένωσης, διαφαίνεται μια πρακτική ευελιξία στη στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία οφείλει να διατηρηθεί και μετά την πανδημία, κατά την υλοποίηση των έργων υποδομής της επόμενης μέρας. 
  • Για την Ελλάδα, η τάχιστη προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή από πλευράς κράτους εν μέσω καραντίνας, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξαλειφθούν οι περιττές και να επιταχυνθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλανίζουν τα μεγάλα έργα. 

Τέλος η ομοψυχία και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε όλοι αποτελούν και αυτά σημαντικά εχέγγυα για το μέλλον. Είναι πλέον στο χέρι της χώρας να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ο κατασκευαστικός κλάδος δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής αξίας για την οικονομία και την κοινωνία. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των κατασκευών

Εφόσον διαπιστωθεί η μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον υπό διερεύνηση κλάδο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, μέσω δημόσιας διαβούλευσης εντός διαστήματος 90 ημερών από την κίνηση της διαδικασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμα σε τεχνικές εταιρείες για εναρμονισμένη πρακτική

Οι συμπράττουσες επιχειρήσεις προέβησαν σε οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική καρτελικού τύπου με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών, τη νόθευση διαγωνισμών δια χειραγώγησης προσφορών, αναφέρει η Επιτροπή.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 3% του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές στο γ΄ τρίμηνο

Το γ' τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκα αύξηση 17,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2020 έναντι μείωσης 12,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Γ΄ τριμήνου 2019 με το Β΄ τρίμηνο 2019.